Preminuo Lazar Stojanović

Ostavite komentar


  1. Napisao sam komentar i valjda nije odgovarao trenutku i uređivačkoj politici Danasa. Ne, iako Pećananac, Srbin proteran sa KiM nisam pisao o onom za što mu je uručena nagrada LDP "Ledolomac godine" da navodno nikada nije krio da "Srbija nema pravo na Kosovo"… Pisao sam ne o Lazaru politikantu, panfletisti i disidentu već o diplomcu u FDU u klasi Aleksandra Saše Petrovića, koji je sa svojim diplomskim radom: "Plastični Isusus" koji tada niko nije video osim propagandnog materijala, doneo njemu robiju od tri godine i našem najvećem konceptualnom umetniku i velikog promotera amaterskog filma u bivšoj Jugi (Marija Abramović je učila od njega i kopirala ga) koji je zbog tog filma marginalizovan i bačen u zaborav. Lazarev mentor i ako sa oreolom najvećeg srpskog režisera, i ako ga je napadao gde god je sigao, čak i na sudu svedočio protiv Lazara, je emigrirao u Francusku, Makavejev ni kriv ni dužan takođe je emigrirao i "Crni talas" je zauvek bio sahranjen. Jedini od aktera filma koji je tada ostao u SFRJ je bio Ljubiša Ljuša Ristić koji je demonstrativno napustio suđenje i vikao da je to bio kulturni skandal. U ime onih koji su poštovali i lično poznavali te velikane filmske umetnosti, evo linka filma, red je da se po tome pamti pokojni Lazar… https://www.youtube.com/watch?v=JpOMPGDvU_c

  2. Hvala na objavi, ali potkrala mi se greška, jer nisam spomenuo ime glavnog glumca Toma Gotovca – najvećeg konceptualnog umetnika i promotera amaterskog filma.

  3. Један од ретких људи са наших простора који је живео у складу са својим уверењима.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.