Manuel Marulanda, lider revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), najverovatnije je mrtav, saopštio je juče kolumbijski ministar odbrane Huan Manuel Santos za nedeljnik Semana, izvestile su agencije.
U intervjuu koji je nedeljnik objavio na svojim internet stranama, Santos je naglasio „da je vlada obaveštena o smrti Marulande, poznatog kao „Sigurni pogodak“ (Tirofijo), 26.

Manuel Marulanda, lider revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK), najverovatnije je mrtav, saopštio je juče kolumbijski ministar odbrane Huan Manuel Santos za nedeljnik Semana, izvestile su agencije.
U intervjuu koji je nedeljnik objavio na svojim internet stranama, Santos je naglasio „da je vlada obaveštena o smrti Marulande, poznatog kao „Sigurni pogodak“ (Tirofijo), 26. marta ove godine, preko poverljivog izvora koji ih do sada nikad nije izneverio.“ Isti izvor je naveo „da je na Marulandino mesto stupio njegov zamenik Alfonso Kano“, navodi se u intervjuu.
Jedan neimenovani vojni zvaničnik izjavio je da se uskoro očekuje i zvanična potvrda o smrti Marulande, lidera najveće južnoameričke gerilske armije. „Vlada Kolumbije objavljivala je smrt Marulande 17 puta u poslednjih 15 godina, ali bi se svaki put pronašao argument koji bi pobio tu tvrdnju“, rekao je kolumbijski vojni zvaničnik David Moreno. On je dodao „da ako bi FARK ovog puta hteo da negira tu informaciju, onda bi trebalo da dostavi vrlo uverljiv dokaz“.
Niko iz FARK-a se do sada nije oglasio povodom ove informacije. Kolumbija se već godinama trudi da uništi FARK, koji prema podacima vlade trenutno drži 700 talaca, uključujući trojicu američkih vojnih zvaničnika i bivšeg predsedničkog kandidata Ingrid Betankur koja je kidnapovana 2002. godine.
Kolumbijski predsednik Alvaro Uribe, koji se u potpunosti posvetio oslobađanju talaca, juče je prvi put izneo ponudu „da će svi pobunjenici koji budu predali taoce, a naročito Betankurovu, moći da računaju na „uslovnu slobodu“ ili odlazak iz zemlje. Ovakav potez Uribea usledio je pošto je vlada primila anonimne pozive u kojima im je poručeno da pobunjenici žele da predaju taoce, ali da se boje da bi bili krivično gonjeni.
Pravo ime utemeljivača FARK-a Manuela Marulanda (80) je Pedro Antonio Marin, a rođen je 12. maja 1928. godine. U javnosti se retko pojavljivao, a poslednji put je viđen 1982. Kolumbijska vlada je najstarijeg komunističkog ‘gerilca’ na svetu, Marulandu, smatrala odgovornim za uvođenje trgovine drogom i otimanje talaca u gerilsku taktiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari