U Beogradu je u nedelju iznenada preminuo književnik Dragomir Brajković, dugogodišnji novinar i urednik za kulturu u Radio Beogradu dva. Brajković je rođen 1947. godine u bjelopoljskom selu Pisana jela. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Poeziju, prozu, esejističke i kritičke tekstove objavljivao je od 1966. godine. Bio je član Udruženja književnika Srbije.

Uređivao je „Vidike“, „Mladost“, „Književne novine“ i brojne radio i televizijske emisije. Objavio je 20 zbirki pjesama od kojih je najpoznatija „Krvava svadba u Brzavi“ imala 12 izdanja. Pjesme su mu prevedene na 20 svjetskih jezika. Dobitnik je brojnih nagrada za književno stvaralaštvo, među kojima su: „Milan Rakić“, „Vukova nagrada“, „Isidora Sekulić“, Oktobarska nagrada grada Beograda, Trinaestojulska nagrada, „Sveti Sava“, „Laza Kostić“ i druge. Za rad u radio-novinarstvu dobio je nagradu na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer“ i „Zlatni mikrofon“ Radio Beograda za ukupan doprinos radiofonskom izrazu.

Povodom Brajkovićeve smrti u utorak je u bjelopoljskom Centru za kulturu održana komemorativna sjednica, koju je otvorio gradonačelnik Tarzan Milošević. O liku i djelu Dragomira Brajkovića govorili su Ljubisav Milićević i Radomir Perišić. „Srce Dragomira Brajkovića je stalo, ali je njegova riječ ostala da traje i da zbori iz generacije u generaciju. Ikao je živio i radio u Beogradu često je dolazio u zavičaj“, naglasili su Milićević i Perišić. Za poeziju Dragomira Brajkovića književna kritika je rekla da „brilijantnom formom nastavljaju svoj hod iz 20. u 21. vijek, a sasvim sigurno ulaze u vječnost književnosti na srpskom jeziku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari