U direktne prenose sednica Skupštine Grada Novog Sada, od prve naredne sednice, koja se održava sutra, biće uveden gestovni govor, najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsednik novosadskog parlamenta prof. dr Siniša Sevića.

On je objasnio da se uvođenjem gestovnog govora povećava transparentnost rada gradskog parlamenta, najavljujući istovremeno da je u planu ozvučenje sajta Skupštine grada, kako bi slepi i slabovidi lakše dolazili do dokumenata koje usvoji gradski parlament.

– Prvi put, uz direktan prenos sednice, uvodimo gestovni govor. Smatramo da je transparentnost rada Skupštine od izuzetnog značaja i veoma je bitno da svi građani Novog Sada imaju mogućnost da prate sednice novosadskog parlamenta – izjavio je Sević.

On je precizirao da je uvođenje gestovnog govora pokrenuto u prethodnom sazivu, dok je aktuelni saziv dovršio ovaj projekat. Predsednik Skupštine je najavio i da je plan da se sajt Skupštine grada ozvuči kako bi slepe i slabovide osobe mogle lakše da se upoznaju sa dokumentima koje usvoji gradski parlament. Prema njegovima rečima, u planu je i uvođenje elektronskog pripremanja i sazivanja sednica, kao i elektronskog slanja materijala odbornicima, što bi takođe trebalo da pospeši rad Skupštine.

– Prema podacima Saveza gluvih i nagluvih Novog Sada u gradu živi oko 4.000 osoba sa oštećenim sluhom. Uvođenjem gestovnog govora tokom prenosa sednica proširujemo informisanost naših sugrađana – podvukao je prof. dr Sević.

Novosadska televizija, koja direktno prenosi sednice Skupštine, pružila je tehničku podršku projektu, a na televizijskom ekranu od ove sednice nalaziće se manji „prozor“ sa tumačem gestovnog govora.

Najavljujući sednicu Skupštine, prof. dr Siniša Sević je kazao da će na dnevnom redu biti oko 70 tačaka. Među temama o kojima bi odbornici trebalo da raspravljaju su usklađivanje javnih i javno-komunalnih preduzeća sa novim Zakonom o javnim preduzećima, izveštaji ustanova, programi poslovanja gradskih preduzeća, kao i Izveštaj Stručnog tima o sporu grada i ATP – Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari