Smrtonosni virus HIV počeo je da se širi na prelasku 19. u 20. vek u podsaharskoj Africi, kažu američki naučnici. Ranije procene su bile da je virus nastao 1930. godine, ali Majkl Vorobej, sa Univerziteta Arizona, smatra da je prenošenje virusa HIV počelo između 1884. i 1924. godine. Istraživanje je zasnovano na uzorku 48 godina starog gena jedne žene iz Kinšase.

Reč je o jednom od najstarijih uzoraka gena HIV-1 grupe M, odgovornog za širenje side. Najstariji uzorak je iz 1959. godine i reč je o krvi jednog muškarca, takođe, iz Kinšase. Upoređujući ta dva uzorka sa ostalim uzorcima virusa HIV-1, naučnici su napravili porodična stabla za tu vrstu virusa.

Na osnovu toga, mogli su da utvrde vreme nastanka side, a prema njihovim procenama, to je bilo „oko 1908. godine plus-minus 20 godina“. Istraživanja izvršena na šimpanzama pokazala su da je virus počeo sa tih životinja da se širi na ljude u jugoistočnom delu Kameruna. Virusom HIV trenutno je zaraženo 33 miliona ljudi u svetu, a od side je do sada umrlo 25 miliona.

Novi lek značajno suzbija Sidu

Novi lek protiv side kompanije Fajzer, pomaže da se značajno umanji prisustvo HIV virusa, saopšteno je iz ove kompanije. Lek je odobren za upotrebu pre godinu dana, u Evropi pod imenom „celsentri“, a u SAD pod nazivom „selzentri“. U studijama koje je, doduše, sponzorisao proizvođač ukupno 1.049 obolelih bilo je uključeno u ispitivanje. Kod najmanje 42 odsto pacijenata koji su uz standardni koktel lekova, uzimali celsentri jednom ili dva puta dnevno, masa HIV virusa u krvi opala je ispod nivoa koji izaziva vidljivo oštećenje imunog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari