"Preplivaću Južnu Moravu ali zajedno sa traktorom": Đorđe Mitić o stanju mosta kod Vranjskog Priboja 1Kaskaderska scena kod Vladičinog Hana. Foto:Đ.Stošić/FB

„Teško je traktorom preko mosta, ali bih možda kako kaže junak iz filma „Ko to tamo peva“: Ja ovde proterao autobus“, obratio se preko društvenih mreža Đorđe Stošić, koji je pod rizikom sa svojim traktorom još jednom prešao oronuli most na Južnoj Moravi kod sela Priboj Vranjski, koji se nalazi u rizičnom stanju po ovdašnje ljude.

Istorija sa mostom između dva sela sa različitih obala Južne Morave duga je blizu pola veka. Južna Morava je snagom prirode pre više od četrdeset godina „odrubila“ jednu sličnu „ćupriju“. Sa druge strane reke su sela Panevlje i korbevac. Njive na različitim stranama. Voćnjaci u zavisnosti, ko gde živi na drugoj, a most bio jedan. Jedini.

– Koristili smo železnički most, a on je bio pod rizikom, jer su mnogi stradali, na tom mestu pod snagom čelika i železa, a to je opasnost izazova sa kojom se i danas nosimo – objašnjavaju nam stanovnici Mazaraća sela iz koga mnogi dolaze kako bi „skratili put“ do svojih oranica u koritu Južne Morave. Po onoj narodnoj „preko preče, naokolo bliž“, uz rizik po život.

Most koji je sada u jadnom stanju „ojadili“ su lopovi. Skidali sa njega sve što se može očerupati, ne razmišljajući o onome što se danas dešava. Most je sanirala Vojska Srbija, uz pomoć svojih inženjeriskih jedinica, ali danas ovo je prelaz koji s proleća donosi novi nivo rizika za ljude u ovim pomoravskim selima nizvodno od Vranja, a u okolini Vladičinog Hana.

"Preplivaću Južnu Moravu ali zajedno sa traktorom": Đorđe Mitić o stanju mosta kod Vranjskog Priboja 2
Traktorom može da se padne u reku kod Vladičinog Hana. Foto:Đ.S./FB

Most je vredan „scenografski objekat“ za snimanje nekih filomova, ali kako veli Đorđe, „život će biti vredniji od filma ukoliko dođe do nekog loma, ali tada kamera neće biti“.

Most na Južnoj Moravi u Vranjskom Priboju čeka svoju neophodnu, ali i hitnu rekonstrukciju, onu koja neće dozvoliti moguća „čerupanja“ od strane ljudi koji misle na sbe, ali ne i na druge.

– Očekujem da će u ova vaša priča, pokrenuti nadležne da se pozabave i ovim životnim  problemom – kaže Đorđe, koji se nezvanično školuje za „filmskog kaskadera“ prelaskom preko dotrajalog mosta sa svojim traktorom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari