Ogromno iznenađenje za naučnike predstavljalo je nedavno otkriće da tako ogromne životinje kao što su slonovi poseduju izuzetno osetljivo čulo dodira. Oni ne samo da svojim širokim ogromnim stopalima „čuju“ pozive iz vrlo udaljenih krda već njihov odgovor zavisi od toga – ko ih i kako zove udarcima stopala o zemlju.

 Kejtlin O’Konel-Rodvel i grupa njenih saradnika sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanford u Kaliforniji, koji istražuju život i ponašanje slonova, uvereni su i da takvo „bubnjanje“ širokim stopalima igra važnu ulogu u komunikaciji.

Istraživači su registrovali pozive na uzbunu koje su u Namibiji i Keniji razmenjivali slonovi kad su njihovi „obaveštajci“ raspoređeni na strateškim mestima, primetili lavove. Kad su slonovi na pojilu u Namibiji registrovali seizmička upozorenja koja su upućivale iste životinje iz nekoliko kilometara udaljenog krda, reagovali su dramatično pa su na poziv najstarije ženke formirali zbijenu formaciju u čije su središte smestili mladunce. Primećeno je takođe da su slonovi, koji su se nalazili na većoj udaljenosti od kritičnog mesta koje su posećivali lavovi, reagovali smirenije što kazuje da su bili u stanju da registrujući talase, odrede i udaljenost potencijalnog neprijatelja. Međutim, otkriven je i zasad nerazjašnjen podatak: slonovi gotovo da nisu reagovali na znake uzbune koji su stizali od krda iz Kenije koje je za njih bilo nepoznato, zaključila je profesorka O’Konel-Rodvel u studiji objavljenoj u američkom Almanahu društva za izučavanje akustike, čije je delove preneo časopis Nju sajentist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari