Prepoznata medijska oaza 1

Program RTS 3 poznat je kao kanal kulture. Pažljivo birani sadržaji našli su put do gledalaca. Razgovarali smo sa odgovornom urednicom ovog kanala Tatjanom Ćitić o izazovima pravljenja ovog zanimljivog i specifičnog programa. 

* Program je počeo da se emituje pod imenom RTS Digital, sada je RTS 3, šta se promenilo od tada do danas? 

– RTS Digital te 2008. kada je počeo da se emituje bio je prvi domaći program u formatu slike 16:9 (wide screen), tada je to bio jedini domaći tematski program koji se digitalno emitovao sistemom „zemaljskih“ predajnika u Srbiji, nažalost, za ograničen broj gledalaca. Danas je ovaj program dostupan na teritoriji cele zemlje. Ono što nije promenjeno za sve ove godine, i dalje je jedini domaći celodnevni program sa kulturno-umetničkim predznakom. Po tome je i dalje jedinstven i prepoznatljiv. U njemu su i dalje objedinjene sve tri masmedijske funkcije – da obrazuje, da informiše i da zabavi, što ga zapravo čini opštim u svojoj posebnosti.

 * Od samog početka program je poznat po emitovanju vrhunskih kulturnih sadržaja, kako domaćih tako i stranih, koji je kriterijum za njihov odabir? 

– Kriterijum i jeste upravo pomenuti vrhunski kvalitet, ali i njihova ekskluzivnost, autentičnost, kao i trajna audio-vizuelna vrednost i značaj za nacionalnu i svetsku kulturnu baštinu. Pored atraktivnih programskih sadržaja domaće i stane produkcije novijeg datuma, posebnu vrednost našem Trećem programu, ali i notu posebnog šarma, daju biseri Programskog arhiva RTS-a. Pa ćemo tako, na primer, od sredine februara, povodom 50 godina od početka emitovanja na programu TV Beograd serije „Koncert za ludi mladi svet“, ponovo, nekim novim gledaocima, pokazati sve sačuvane epizode serije koja je šezdesetih godina negovala savremenu popularnu umetnost i posebno promovisala nove rokenrol bendove koji su obeležili to vreme (Siluete, Elipse, Crni biseri itd.).

* Mnogi kažu da je kulture sve manje na TV jer ona narod ne zanima. Čini se da vaš program govori suprotno. Imate li podatke o gledanosti? 

– Gledaoci su tokom proteklih godina prepoznali ovaj program kao medijsku oazu. To su komentari vernih gledalaca koji prepoznaju vrednost i lepotu u umetnosti, tradiciji, kulturi. Podaci gledanosti ukazuju da se i oni drugi, koji tek upoznaju ovaj program, na njemu zadržavaju u poslednje vreme sve duže. Kroz programsku statistiku se jasno uočavaju afiniteti gledalaca u Srbiji. Uočava se podrška kvalitetu, potvrđuju pretpostavke o interesovanjima. Trenutno, najgledanije emisije su putopisne emisije strane produkcije iz serijala Kulture podneblja, dokumentarne emisije o kineskoj kulturi, kulturno umetničke i dokumentarne emisije iz produkcije Radio-televizije Srbije, posebno reportažne emisije o kulturi i tradiciji Kroz Srbiju, emisije Autoportret, Ekskluzivno, TV lica, Na skriveno te vodim mesto, čije su teme i sagovornici ličnosti iz umetničkog miljea, potom igrano-dokumentarni serijal Zaboravljeni umovi Srbije i filmska ostvarenja evropske produkcije.

* Šta bi gledaoci mogli u skorije vreme da očekuju na vašem programu?

– Od 8. februara, sredom u 20.30 sati gledaoci će imati priliku premijerno na RTS 3 programu da prate seriju „Likvidacija“, četvrtkom od 20 sati filmove Vima Vendersa, petkom uveče Male tajne velikih slika, kao i ekskluzivne emisije Mire Adanje Polak. U subotu, 11. februara, od 18 sati nastavljamo serijal o Zabranjenom gradu epizodom o predmetima od žada u dvorskom muzeju. Podsećanje na zaboravljene umove Srbije završavamo u ovom ciklusu epizodom o Ljubi Stojanoviću. U istom terminu, nedeljom od 20 sati, nastavljamo predstavljanje srpskih velikana dokumentarnim emisijama o Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Jovanu Cvijiću. I pored pomenutih sadržaja, gledaoce podsećamo da na Trećem programu Radio-televizije Srbije mogu pronaći odgovore na mnoga zanimljiva i korisna pitanja, od jestive istorije, umetnosti srpskih nadrealista i skrivenih riznica, preko priče o scenografiji i rađanju srpske muzičke kulture, do filozofije, religije, etnologije… U informativnom smislu gledaoci RTS 3 programa se mogu obavestiti o aktuelnim zbivanjima kroz emisije o filmskoj umetnosti „Velika iluzija“ i „Kulturni centar“, Redakcije za kulturu RTS-a. 

Komentari gledalaca

* Kako se gledaocima sviđa ono što radite, šta im se dopada, a šta im smeta? 

– Pokušavam da se setim neke kritike. Više bih to nazvala sugestijom šta bismo mogli da uvrstimo u programsku šemu. Upravo na zahtev gledalaca smo „pojačali” igrani program, a na osnovu nekih sugestija, a i podataka o njihovoj zainteresovanosti, smanjili zastupljenost koncerata klasične muzike. Komentare gledalaca dobijamo uglavnom na sajtu rts.rs, u sekciji programskih najava, i na Fejsbuk stranici RTS 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari