Velija Murić, advokat iz Rožaja jedan je od dobitnika Povelje crnogorske advokature, dodeljene povodom stogodišnjice postojanja advokature u Crnoj Gori. Tim povodom, Murić je za Sandžak Danas izjavio da je riječ o izuzetnom priznanju koje je tim prije veće i značajnije, što je uslijedilo od strukovnog udruženja koje je i te kako kritično prilikom opredjeljenja kome i za što će dodijeliti ovo priznanje.

 „Samo uručenje Povelje koje je upriličeno na najvećem nivou u velikoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, uz značajan ceremonijal i u prisustvu najviših predstavnika crnogorskog pravosuđa, Vlade i parlamenta, te predstavnika stranih advokatskih komora iz svih bivših republika Jugoslavije. Konačno, za mene nije bez značaja koincidencija da sam prilikom dodjele Povelje, stajao pored predsjednika advokatskih komora Srbije, Vojvodine, Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, kojima su takođe kao predstavnicima njihovih advokatskih komora, uručene Povelje Advokatske komore Crne Gore“, rekao je Murić.

Murić se bavi advokaturom od juna 1991. godine. Svrstava se u red crnogorskih advokata koji su prepoznatljivi po etičnosti, pravdoljubivosti, hrabrosti i odlučnosti u odbrani profesionalnog digniteta advokature i svojih advokatskih stavova. U radu Komore i njenih organa i tijela, pokazao je posebnu djelotvornost kao član komisije za normativnu djelatnost. Posebno je doprineo pravnom uređenju ključnih normativnh akata Komore, a uz to i onih koji se tiču predloga, mišljenja i stavova u vezi sistemskih zakona kojima se u njihovoj pripremi bavila Komora. Kao član uređivačkog odbora časopisa Advokat, doprineo je razvoju advokature, pravne teorije i prakse. U želji da očuva ugled i nezavisnost advokature i svoju profesionalnu nezavisnost, Velija Murić svojim radom i odnosom prema advokaturi, nije povrijedio nijednu normu koja uređuje tu profesiju, a uz to, on nije iskazao ni potrebu svrstavanja u bilo koje partijske ili pak druge interesne grupe, što ga je, uz osvjedočenu pravničku stručnost i etičnost, preporučilo kod svih struktura društva i na čitavom prostoru Crne Gore, a dijelom i u regionu. Advokatska komora Crne Gore obilježava donošenje prvog zakonodavnog akta, Zakona o javnim pravozastupnicima, 14. decembra 1909. godine kao početak advokature u ovoj zemlji. Jubilej je okupio brojne advokate iz Crne Gore i zemalja regiona: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, a svečanosti su prisustvovali ambasadori Austrije i Ukrajine, sudije osnovnih i vrhovnih sudova, dekan Pravnog fakulteta u Podgorici, kao i brojni ministri. Čestitke povodom jubileja Advokatskoj komori Crne Gore uputio je i Litis Jokubaustas, predstavnik Saveza advokatskih komora Evrope, koji ima više od milion članova iz 42 države. Advokatima iz regiona i Crne Gore, nagrade je uručio Zdravko Begović, predsjednik Advokatske komore Crne Gore. Povelje su dobili advokati Nikola Grgurevič iz Slovenije, Leo Andreis iz Hrvatske, Vladimir Šešlija, bivši predsjednik Advokatske komore Srbije, Vojislav Nedić, predsjednik Advokatske komore Beograda, Slobodan Beljanski, bivši predsjednik Advokatske komore Vojvodine, Josip Muselinović, bivši predsjednik Advokatske komore BiH, Mila Kunosić-Ferizović, predsjednica AK BiH, Jovan Čizmović, predsjednik AK Republike Srpske, i Nenad Janićević, predsjednik AK Makedonije. Povelje su, pored Murića, dodijeljene i crnogorskim advokatima Dejanu Vujanoviću i Đorđu Jankoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari