Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić obišao je juče reciklažno dvorište i pogone novih proizvodnih linija preduzeća „Eco Recycling“ u Novom Sadu. To je prva kompanija u Srbiji koje se bavi reciklažom otpadnih auto i teretnih guma, kao i svog gumenog otpada, proizvodeći gumeni granulat, čeličnu žicu i platno.


Tokom posete, Dulić je pohvalio ulaganja preduzeća u nove proizvodne linije „kojima se zaokružuje ciklus u reciklaži gumenog otpada“.

– Većom proizvodnjom stvara se nova sirovina, a smanjuju se količine guma koje se spaljuju u cementarama – rekao je Dulić, najavljujući nastavak saradnje sa ostalim reciklerima i svima koji se bave očuvanjem životne sredine.

Boško Palkovljević, direktor i suvlasnik preduzeća „Eco Recycling“ istakao je kako je u nove proizvodne linije uloženo dva miliona evra. On je dodao da su nove investicije bile neophodne jer se „sve proizvedeno odmah i plasira, a čak 70 odsto ide u izvoz“.

Kompanija poseduje integralnu dozvolu za skladištenje, tretman, odlaganje i transport neopasnog otpada, odnosno guma. U 2010. godini na teritoriji Srbiji sakupljeno je oko 26.000 tona, dok je „Eco Recycling“ prikupio 11.850 tona. Preradio je 14.873 tona guma, jer je iz 2009. godine preneto 3.559 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari