Rukovodstvo subotičkog preduzeća Mladost DD odlučilo je da – preseli fabriku. Jedan od razloga je i smanjenje troškova grejanja, te bi posao oko preseljenja trebalo da se završi do početka grejne sezone. A nova lokacija na kojoj će se obavljati proizvodnja metražne galanterije, čipki, sanitetske gaze itd. biće drugo deoničko društvo sličnog profila, fabrika konfekcije Železničar.

Iako „laicima“ može izgledati logično, pošto su u pitanju srodne delatnosti, a uz to radi se, kako tvrdi upravni odbor Mladosti, o racionalizaciji i povećanju rentabilnosti poslovanja, zaposleni u ovoj fabrici su veoma iznenađeni, jer ih niko čak nije ni obavestio, a pogotovo pitao (iako i oni poseduju deo vlasništva), i uznemireni, pošto u tome ne vide nikakvu logiku.

– Mi smo ubeđeni da se time pokušava u stvari ugasiti proizvodnja naše fabrike. Jedan od dokaza za to je donošenje odluke u vreme dok je većina zaposlenih na odmoru. A prethodno, pre samo dva meseca, dobili smo uveravanja od rukovodstva da neće biti nikakvog preseljenja, kaže Šarlota Kovačević, predsednica sindikata i malih deoničara u Mladosti.

Ona je na konferenciji za medije u gradskom sindikatu iznela sumnje zaposlenih da iza svega stoji jedan od suvlasnika Aleksandar Matković, koji uopšte nije zainteresovan za opstanak fabrike, već mu je cilj lična finansijska dobit iz objekata fabrike, koju će zatim prepustiti sudbini. Kovačevićeva tvrdi da nema potrebe ni za kakvim preseljenjem, jer Mladost ima veliki poslovni prostor, i da bi od redovnih prihoda od proizvodnje mogla plaćati sve troškove, i uz to obezbeđivati plate zaposlenima.

– Neverovatno je da se to događa pred očima svih nas i celog grada, da se uništava fabrika koja ima posla, koja ima svoje kupce, i sigurnog poslovnog partnera s kojim godinama posluje, i koja bi mogla i više proizvoditi. Naši direktori čak i otvoreno govore da vlasnici nisu zainteresovani da se proizvodnja održi, i mi ovu odluku vidimo kao očiti dokaz toga, kaže Šarlota Kovačević.

Prema njenim rečima, preseljenje fabričkih pogona kakve ima Mladost, odnosno specijalnih mašina za izradu čipki i druge galanterije nije ni najmanje jednostavno, a pitanje je da li bi se to i moglo montirati u prostoru Železničara.

Međutim, nadležni u upravnom odboru Mladosti tvrde da je fabrika u stalnim gubicima i da je ušteda u grejanju koja bi se dobila preseljenjem u Železničar jedan od izlaza. Upravni odbor takođe tvrdi da radnici neće ostati bez posla, i da će se samo promeniti adresa, i ništa drugo u radu fabrike.

Sindikat Mladosti je, međutim, ubeđen da se fabrika uništava, a zbog problema sa isplatama zarada, niskim primanjima, uplatama doprinosa, i uopšte poslovne politike koja se vodi, protiv vlasnika i rukovodstva fabrike podneo je i krivičnu prijavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari