Nata Mesarović više nije predsednica Vrhovnog kasacionog suda. Tako je juče odlučila većina poslanika Skupštine Srbije. Za prestanak njene funkcije glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 45 poslanika DS i LDP.


Mesarovićeva će tako ostati i bez funkcije predsednice Visokog saveta sudstva, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VSS. Ona će ipak biti sudija VKS i najverovatnije će nastaviti da se bavi krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lekovima raspravlja pred tim sudom.

Parlament je o prestanku funkcije Mesarovićeve raspravljao na predlog Visokog saveta sudstva, koji je to predložio na osnovu odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da odredba zakona po kojoj je izabrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom. Razlog za prestanak funkcije, kako je objašnjeno, jeste što je učinjena proceduralna greška prilikom izbora, odnosno što je izabrana bez prethodnog mišljenja opšte sednice VKS. Poslanici DS i LDP, tokom rasprave su, međutim, tvrdili da je prestanak funkcije predsednice VKS političko pitanje.

Mesarovićeva je javnosti postala poznata kao sudija Specijalnog suda (Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu), koja je u maju 2007. izrekla prvostepenu presudu grupi optuženih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i osudila ih na višedecenijske kazne zatvora.

Tokom reforme pravosuđa i nove mreže sudova Mesarovićeva je na funkciju predsednika VKS izabrana u novembru 2009. godine, a kao vršilac dužnosti tu funkciju obavljala je od marta 2009. godine.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče i izmene Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VBA i VOA), prema kojima će ubuduće vojne bezbednosne službe nadzor elektronskih komunikacija obavljati samo uz dozvolu suda. Podršku tim izmenama dao je 171 poslanik vladajuće većine, ali i opozicionih DS i LDP, dok je protiv njihovog donošenja bilo 10 poslanika. Usvajanjem novih rešenja rad tih agencija će biti usklađen sa mišljenjem Ustavnog suda o toj materiji.

Usvojene izmene propisuju da će tajni elektronski nadzor telekomunikacija i informacionih sistema radi prikupljanja zadržanih podataka o telekomunikacionom saobraćaju, bez uvida u njihov sadržaj, odnosno pravljenje listinga, ubuduće moći da se obavlja samo na osnovu odluke suda. Tim rešenjem se, kako je istakla Vlada Srbije, manje zadire u ljudska prava i slobode, pa taj nivo kontrole zakonitosti njenog odobravanja predstavlja dovoljnu garanciju zaštite Ustavom zajamčenih prava i sloboda građana. Vlada je prihvatila osam amandmana na te izmene, među kojima je i amandman zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je predložio da se pravo tih vojnih bezbednosnih službi da civilnim službama bezbednosti i policiji dostavljaju podatke do kojih su došle, a koji su izvan njihove nadležnosti, ograniči na pitanja nacionalne bezbednosti i najtežih krivičnih dela. Jedan od prihvaćenih amandmana predložila je DSS, a njim je predviđeno da se posebni postupci i mere preduzimaju na osnovu pisanog i obrazloženog naloga direktora VBA ili lica u VBA koga ovlasti direktor te agencije, a da se o izdatim nalozima vodi evidencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari