Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama poručio je crncima, kao veoma snažnoj glasačkoj bazi, da prestanu da plaču i da se žale, da „obuju cipele za marširanje“ i da ga slede u borbi za radna mesta i druge šanse. „Skinite kućne papuče i ostavite ih u spavaćoj sobi. Obujte cipele za marširanje. Prestanite da prigovarate. Prestanite da jadikujete.

 Prestanite da plačete. Moramo da guramo napred. Imamo posla“, rekao je Obama. Obamin govor na godišnjoj večeri Kluba crnačkih predstavnika u Kongresu SAD, bio je odgovor na sve glasnije prigovore čelnika afričkoameričke zajednice da je dao previše ustupaka republikancima i da ne radi dovoljno u borbi protiv nezaposlenosti crnaca, koja je gotovo dvostruko veća od nacionalnog proseka i iznosi 16,7 odsto. Predsednik SAD je naglasio da crnci treba da veruju u budućnost i da treba da shvate da neće pobediti u borbi ako ne stanu na njegovu stranu.

„Potrebna mi je vaša pomoć“, poručio Obama koji je priznao da su Amerikanci afričkog porekla mnogo stradali zbog recesije i da ga frustrira što treba toliko dugo da se preokrene trend u privredi. Obama je napomenuo da će paket smanjenja poreza na zarade, poreske olakšice za biznis i potrošnju za infrastrukturu biti od koristi za 100.000 crnaca vlasnika preduzeća i 20 miliona Afroamerikanaca radnika. Prema popisu iz 2010. crnci čine 12,6 odsto od 308,7miliona stanovnika SAD. Oko 65 odsto crnačkih birača izašlo je na izbore 2008. a više od 90 odsto glasalo je za Obamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari