Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su juče da odluka Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je „Karlovački list“ kažnjen sa 250.000 dinara predstavlja ozbiljan atak na medijske slobode.

O toj presudi NUNS i NDV obavestiće međunarodne organizacije jer smatraju da je ona duboko u suprotnosti sa evropskom sudskom praksom.

U saopštenju se navodi da je „Karlovački list“ zbog visoke novčane kazne doveden pred gašenje, iako je objavio tekst na osnovu zvaničnog dokumenta, odnosno saopštenja Policijske uprave Novi Sad.

„Informacije iz teksta potvrđene su i drugim zvaničnim dokumentima koje je „Karlovački list“, koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobio od Policijske uprave Novi Sad i Prekršajnog suda u Novom Sadu“, dodaje se u saopštenju.

Dva udruženja podsećaju da je Zakonom o javnom informisanju predviđeno isključenje odgovornosti novinara i medija u slučajevima kada je informacija verno preneta iz dokumenta nadležnog državnog organa, a za njeno objavljivanje nije neophodna ni saglasnost osobe koja je na političkoj funkciji.

Prema oceni Suda, list je kažnjen zbog objavljivanja informacije čije poreklo, istinitost i potpunost nisu provereni i fotografije javne ličnosti koja je bila uključena u fizički incident.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari