Beograd- Nakon 10 godina suđenja, umesto izricanja četvrte presude kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću i njegovom kumu Aleksandru Goluboviću, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića 2000. u beogradskom restoranu Rojal knez, juče je sudsko veće sudije Zorane Trajković odlučilo da ponovo otvori glavni pretres kako bi se obavilo veštačenje o uračunljivosti Plećića u trenutku ubistva

Beograd- Nakon 10 godina suđenja, umesto izricanja četvrte presude kontroverznom biznismenu Andriji Draškoviću i njegovom kumu Aleksandru Goluboviću, optuženima za ubistvo Zvonka Plećića 2000. u beogradskom restoranu Rojal knez, juče je sudsko veće sudije Zorane Trajković odlučilo da ponovo otvori glavni pretres kako bi se obavilo veštačenje o uračunljivosti Plećića u trenutku ubistva.

Veštačenje je povereno psihijatru Mileni Stanković, a sledeći pretres je zakazan za četvrtak 8. jul ove godine. Najpre je izricanje presude juče bilo zakazano za devet sati pre podne, da bi nakon pola sata čekanja sudsko veće odložilo izricanje presude za 11 sati. Nakon pola sata, od naknadno zakazanog termina, umesto izricanja presude, sudsko veće je na iznenađenje prisutnih u sudnici zatražilo novo veštačenje i otvaranje postupka.

Optuženog Draškovića uzrujano je reagovao nakon obraćanja sudije i imao je kraći razgovor sa svojim advokatom u hodniku suda.

Za razliku od prošle sedmice, kada su održane završne reči u ovom predmetu, juče je u zgradi Palate pravde bilo pojačano prisustvo policije. Osim policijskog, u zgradi suda bilo je vidljivo i obezbeđenje optuženih, koji su bili raspoređeni na ulazima i spratovima suda, a u sudu su bile i supruge optuženih, Draškovićev otac i prijatelji.

Zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu Vera Stanić zatražila je u svojoj završnoj reči u petak da se Drašković i Golubović osude na maksimalne zatvorske kazne od 15 godina zatvora zbog ubistva Plećića. Odbrana je zatražila da budu oslobođeni optužbe.

Za ubistvo Plećića, optuženi su najpre pravosnažno osuđeni na po 11 i po i 11 godina zatvora. Nakon usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju osuđeni su na po sedam godina. Vrhovni sud Srbije je ukinuo tu presudu. Na trećem suđenju su okrivljeni oslobođeni optužbe. I ta presuda je ukinuta, a suđenje vraćeno na ponovno suđenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari