Presuda u slučaju "Skočko": Verica Marinčić osuđena za povredu privatnosti 1Foto: Screenshot

Viši sud u Beogradu osudio je portal In Medija i urednicu Vericu Marinčić u prvom od sedam postupaka koje su protiv nje pokrenuli roditelji maloletnih karatista iz Inđije i naložio joj da jednom od njih isplati 100 hiljada dinara odštete i još 60 hiljada za sudske troškove, piše Raskrikavanje.

Oni su je, naime, tužili sredinom ove godine jer je objavila fotografiju njihove dece na prijemu kod predsednika opštine koji im je tom priliku podelio med za potenciju „Fruškogorski skočko”. Presuda koja je ovih dana stigla je prva, a još šest njih se očekuje. Iako njen advokat najavljuje žalbu, Marinčić za Raskrikavanje kaže da pretpostavlja da će i druge presude biti istovetne i da će, ako bude pravosnažno odlučeno da mora da isplati više od milion dinara odštete, to biti „poslednji klin u kovčegu u koji su nas saterali”, jer In Medija nema taj novac.

Slučaj „Skočko” izazvao je pažnju javnosti početkom godine nakon što je ovaj portal, inače kritički orijentisan prema lokalnim vlastima, objavio da su mladi inđijski karatisti na prijemu kod predsednika opštine Vladimira Gaka na poklon dobili med za potenciju „Fruškogorski Skočko”.

U tekstu je objavljena fotografija dece sa samog prijema kod Gaka, inače preuzeta sa sajta opštine, što se roditeljima nije dopalo. Nekoliko meseci nakon teksta je na adresu Verice Marinčić stiglo sedam tužbi, jedna za drugom, koje su podneli u ime osmoro maloletnika (jedna tužba je u ime dvoje dece), a u njima tvrde da su deci povređeni privatnost i dostojanstvo i da su ih danima zadirkivali u školi nakon teksta. Svakom tužbom tražili su po 200.000 dinara odštete.

Ovih dana je posle dva održana ročišta nepravosnažno okončan prvi od sedam postupaka – Viši sud je stao na stranu roditelja jednog od maloletnika sa fotografije, ocenivši da fotografija nije morala da bude objavljena i da bi i bez nje interes javnosti bio zadovoljen. Fotografija je, kako navodi sud, objavljena neovlašćeno i bez dozvole roditelja i staratelja maloletnika, i da to što je preuzeta sa sajta opštine ne znači ništa pošto je objavljena u drugom kontekstu.

Verici Marinčić je naloženo da za duševne bolove zbog povrede ugleda i časti i prava na privatnost i dostojanstvo, ovom maloletniku isplati odštetu od 100.000 dinara i još 60.000 za sudske troškove. Roditelji su, inače, inicijalno tražili odštetu od 200.000 dinara za koju je sud smatrao da je previsoka.

Za urednicu i vlasnicu portala Vericu Marinčić previsok je i iznos od 100.000 dinara (i još 60.000 za troškove), posebno imajući u vidu da će po svemu sudeći i ostale presude biti iste takve, s obizrom da su i druge tužbe napisane istovetno i da se tiču iste fotografije. Ukoliko to bude slučaj, i sve te presude potom budu pravosnažno potvrđene, In Medija će morati da plati više od milion dinara.

„Ne, In Medija nema taj novac”, kaže Marinčić za Raskrikavanje, „Taj iznos će biti završni klin u kovčeg u koji su nas saterali”.

Ova presuda, međutim, i dalje nije konačna, i njen advokat Veljko Milić navodi da će se žaliti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari