Klaus Johanis, lider Nacionalne liberalne stranke, kandidat koga je podržao odlazeći predsednik Trajan Basesku, ostvario je tesnu i neočekivanu pobedu u drugom krugu nedeljnih izbora protiv premijera Viktora Pontea, kome su brojna istraživanja davala prednost. Johanis će 22. decembra zvanično preuzeti funkciju šefa rumunske države.


Tri izlazne ankete pokazale su da je rezultat izbora potpuno neizvestan. Jedna je pokazala da je Ponta osvojio je 50,9 odsto glasova, a Johanis 49,1 odsto, dok je druga obojici kandidata dala po 50 odsto glasova. Treća izlazna anketa dala je prednost Johanisu 50,9 prema 49,1 odsto.

Johanis se tokom kampanje zalagao ne samo da će stati na put raširenoj korupciji već da će ojačati nezavisnost sudskog sistema zemlje. Čini se da je dobar rezultat Johanisa u drugom krugu rezultat većeg odziva birača, naročito Rumuna koji žive u inostranstvu. Velika rumunska dijaspora, više od četiri miliona ljudi, odigrala je ključnu ulogu u izborima. Mnogi od njih kažu da ih je Ponta razočarao, te je to glavni razlog što su glasali za Johanisa.

Nije Klaus Johanis taj koji je ubedio ljude da glasaju za njega, već arogantan odnos Ponte i njegove partije, piše rumunski list Evenimentul zilei. Novinska agencija Medijafaks komentariše da su predsedničke izbore osvojili strpljivi birači, a da su ih vlasti izgubile. Komentator rumunskog veb-sajta Digi24 TV kaže da su Rumuni dostigli nivo na kojem mogu da razmišljaju o svojim političkim interesima izvan etničkih, jezičkih, religijskih i zastarelih pitanja identiteta.

Ponta priznao poraz, ali ne da fotelju

Bukurešt – Aktuelni rumunski premijer Viktor Ponta priznao je neočekivani poraz u drugom krugu izbora za predsednika zemlje od protivkandidata Klausa Johanisa, lidera Nacionalne liberalne stranke, ali je rekao da nema nameru da podnese ostavku na mesto predsednika vlade, prenose agencije. Dodao je da će njegova vladajuća koalicija opstati najmanje do izbora naredne godine. „Odbacujem glasine da ću podneti ostavku, sve dok neki od mojih kolega to ne zatraži. Nemam razloga za to“, rekao je Ponta, koji je uoči drugog kruga bio veliki favorit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari