Američki kongres dao je juče zeleno svetlo za dugo odlagani Obamin plan o finansiranju rata u Avganistanu, uprkos protivljenju dela poslanika iz redova vladajuće Demokratske stranke te nedavnom curenju u javnost poverljivih vojnih dokumenata o Avganistanu.

Kongresu je trebalo šest meseci da konačno odobri fond za 30.000 dodatnih snaga koje Obama planira da pošalje u Avganistan u pokušaju da se slomi otpor talibana u devetogodišnjem ratu.

Predstavnički dom Kongresa SAD dao je konačno odobrenje za 37 milijardi dolara vredan plan a ishod glasanja bio je 308 prema 114. Zanimljivo je to da je veći broj republikanaca nego demokrata glasao za Obamin plan nego. Senat je prethodno usvojio nacrt zakona, koji će sada biti upućen Beloj kući gde treba da ga potpiše Obama.

Demokrate su duboko podeljene povodom rata. Pentagon je vršio ogroman pritisak da se odobri dodatni novac navodeći da će smanjiti plate civilnih službenika ukoliko finansijski plan za Avganistan ne bude odobren do avgusta.

Odobrene mere znače 33 milijarde dolara uglavnom za američku vojsku u Avganistanu, dok će jedan mali deo pokriti troškove u Iraku. Gotovo četiti milijarde otići će na civilnu pomoć za Avganistan i susedni Pakistan. Odobrenih 37 milijardi dolara je dodatak na oko 130 milijardi dolara koje je Kongres odobrio za Avganistan i Irak ove godine. Od 2001. Kongres je odobrio više od bilion dolara od 2001. za Irak i Avganistan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari