Nakon višemesečnih rasprava i neizvesnosti, finansijski komitet Senata Kongresa SAD odobrio je predlog zakona o sistemu zdravstvene nege koji predviđa zdravstveno osiguranje za otprilike 30 miliona neosiguranih Amerikanaca. Ključan je bio glas republikanske senatorke države Mejn Olimpije Snou Demokrate u Komitetu uspele su da ubede senatorku Snou, te je tako Obama dobio veoma bitan glas za svoje reforme.

 Ona je inače prva republikanka u Kapitol hilu koja je podržala Obamin plan, za koji opozicija tvrdi da je preskup, da će uticati na povećanje poreza i ozbiljno povećati federalna ovlašćenja. Prema kompromisnom planu, predviđeno je da 829 milijardi dolara bude potrošeno u narednoj deceniji na povećanje broja osiguranih Amerikanaca sa 83 na 94 odsto.

„Da li je ovo predlog koji bih poželela? Daleko od toga. Jednostavno sam shvatila koje bi posledice ostavila neaktivnost kada je reč o monumentalnom pitanju našeg vremena“, izjavila je Snou, obrazlažući zašto se priklonila demokratama i glasala za plan predsednika Baraka Obame. Ključna podrška Komiteta Senata nudi suštinski okvir za eventualno sprovođenje plana u zakon.

Akciju Komiteta, Obama je opisao kao „važnu prekretnicu“ i dodao: „Sada smo bliži nego ikada usvajanju zdravstvenih reformi. Sada nije vreme da guramo sebe unazad, već da idemo napred i radimo napornije nego ikada“.

Finansijski komitet Senata je peti i poslednji panel Kongresa koji je odobrio plan zdravstvenih reformi. Prethodno je plan prošao u zdravstvenom komitetu Senata, a odobrila su ga i tri komiteta Predstavničkog doma. Sledeći potezi su u rukama Predstavničkog doma i Senata, gde će, kako se očekuje, Obamin plan naići na velike prepreke. Pritisci lobista verovatno će biti sve jači i jači u narednim nedeljama. Sve veći broj poslanika biće uključivan u, kako se predviđa, veoma žustru i politizovanu debatu u Senatu i Predstavničkom domu.

Obama je za razliku od svojih prethodnika otišao najdalje u ostvarivanju plana o obezbeđivanju zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance. Njegovim prethodnicima, od Teodora Ruzvelta pa nadalje to nije pošlo za rukom.

Predlog zakona je najviše razočarao liberale jer ne sadrži opciju da se vrši izbor između državnog i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Senat i Predstavnički dom nisu saglasni povodom toga kako obezbediti finansijska sredstva za reforme. Demokratski senatori zagovaraju politiku povećanja poreza, dok poslanici Predstavničkog doma favorizuju opciju po kojoj bi milioneri izdvajali dobar deo sredstava za plan.

Nedavni izveštaj Američkog zdravstvenog osiguranja, industrijske trgovinske grupe, ukazuje da prema predlozima u planu, cena zdravstvenog osiguranja po porodici u proseku će porasti sa 12.300 dolara na 25.900 dolara do 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari