Gotovo deset meseci Ninko Đukanović protestvuje pred zgradom Skupštine opštine Šabac tražeći da mu se vrati stan od 12,5 kvadrata. Kao radnik najveće šabačke građevinske firme, Izgradnje, posle gotovo 25 godina rada na mestu podopolagača ali i doživljenog infarkta, Upravni odbor mu je dodelio stan od 12,5 kvadrata na drugom spratu nedovršene poslovne zgrade Navip.

Gotovo deset meseci Ninko Đukanović protestvuje pred zgradom Skupštine opštine Šabac tražeći da mu se vrati stan od 12,5 kvadrata. Kao radnik najveće šabačke građevinske firme, Izgradnje, posle gotovo 25 godina rada na mestu podopolagača ali i doživljenog infarkta, Upravni odbor mu je dodelio stan od 12,5 kvadrata na drugom spratu nedovršene poslovne zgrade Navip. Uz to, dato mu je radno mesto domara, jer zgrada ima više od četiri hiljade kvadrata korisnog prostora. Međutim, posle dve neuspele aukcije, Izgradnja u julu 2003. godine odlazi u stečaj, a iz stečajne mase od ukupno 44 potražioca jedino Đukanoviću nije omogućeno da se njegovo pravo na stan namiri. Posle dužeg sudskog postupka i saslušanja svedoka i nadležnih organa Izgradnje Trgovinski sud u Valjevu presudio je u korist Đukanovića da mu se dodeli stan od 12,5 kvadrata. I Viši trgovinski sud u Beogradu potvrdio je ovu presudu bez prava žalbe tužene firme. Međutim, Đukanoviću posle presude nije pao kamen sa srca, jer poslovna zgrada Navipa je nezavršena, a i pitanje da li će novi vlasnik namiriti njegova potraživanja.
– Sve sam dobio, ali samo na papiru. Niti mogu da se uselim, niti ima nagoveštaja da će se moj problem rešiti. Svakog radnog dana ja sam i dalje pred vratima Skupštine opštine od pola sedam do pola četiri, upoznao sam sve opštinske funkcionere, a peticiju mi je potpisalo više od hiljadu građana. Nemam ni posao, jer mesto domara više ne postoji, tako da sam praktično beskućnik, bez krova nad glavom, i invalid rada – kaže Ninko Đukanović.
Zasad Đukanović i dalje protestuje, a to traje od 19. aprila, izlaz se ne naslućuje, zlonamerni bi rekli da je to kolateralna šteta, na papiru dobio je šta je tražio, a u životnoj realnosti je na istom. To je i svojevrsna slika šta se desilo sa nekadašnjom Izgradnjom koja je izgradila barem pola Šapca i velike fabrike, a prodata je za svega 42 miliona dinara. Od nekadašnjih desetina hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora koje je izgradila, sada nema da namiri ni 12,5 kvadrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari