Prete nam jer nam je država nacrtala metu 1Foto: Medija centar

“Insajder je već identifikovao lica koja su nam došla na vrata kancelarije i kasnije nam objavila rat na mrežama, tako da sigurno i policija do sada zna ko su. Međutim, ni traga ni glasa nema ni od policije niti od tužilaštva već danima.

A pretnje samo stižu, ali valjda je to tako kada ti država nacrta metu na čelu” – kaže za Danas Anita Mitić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, nakon što je samoproklamovana grupa Alternativa izlepila brojne uvrede na kancelariju Inicijative, optužujući ih da su strani plaćenici sa „rušilačkim i anti-srpskim delovanjem“.

Snimak sa sigurnosnih kamera pokazuje desetak osoba koje, ne skrivajući lice, dolaze do vrata Inicijative prelepljuju ih trakom koja se koristi u policijskim uviđajima, lepe nalepnice „Soroševi plaćenici“, „Za šaku Soroševog novca prodali su otadžbinu, majku i oca“ i „opasnost, strani plaćenik“, uz bacanje lažnih dolara.

Ovaj napad se desio nepunih 15 dana od prebijanja devetoro aktivista i aktivistkinja Inicijative na tribini Srpske napredne stranke (SNS) u Beški, među kojima je bila i Mitić. Oni su na miran način, razvijajući transparent na kome je pisalo: „Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama“, prekinuli govor haškog osuđenika Veselina Šljivančanina.

Takođe, na jučerašnjoj naslovnoj strani tabloida Informer, vlasnika i glavnog urednika Dragana J. Vučićevića, osvanule su nove uvrede na račun Inicijative mladih za ljudska prava, posebno direktorke Anite Mitić, na kojoj piše: „Evo koliko para je dobila Anita Mitić – Svinjarija, stranci joj dali čak 1.004.237 evra da pravi haos širom Srbije“.

Mitić ističe da Vučićevićeve uvrede ne želi da komentariše, „jer to što on radi je ponižavanje građana i građanki Srbije“.

– Informer iskorišćava sve demokratske tekovine kako bi demokratiju urušio. I sve ostalo je laž, sem izveštaja o donacijama. Inicijativa ne krije svoje donacije. Za svaki potrošen dinar imamo izveštaj o radu i aktivnostima – naglašava Mitić.

Direktorka Inicijative je gostovala i na televiziji Pink u emisiji sa Vučićevićem, koji je u jednom trenutku čak rekao kako je htela da ga polije vodom.

– To je još jedna laž. Pa da sam htela da ga polijem vodom, ne bih popila svu vodu još na pola emisije. Pošto ja mislim da Vučićević laže i jedini je koji zapravo pravi haos u Srbiji, jer to diže čitanost Informera i rejting Pinku, verujem da je on baš želeo da ga ja polijem vodom. Sve je ovo jedna predstava i iskreno već viđena puno puta – ukazuje Anita Mitić.

Sezona lova na Inicijativu

„Naslovna strana i tekst u Informeru predstavljaju nastavak negiranja ratnih zločina i targetiranje Anite Mitić i Inicijative mladih za ljudska prava kao najveće pretnje Srbiji i srpstvu. Ovim napadima, preko medija koji podržavaju vladajuće strukture, na najbrutalniji način nastavljeno je zastrašivanje političkih neistomišljenika, kao i urušavanje vrednosnog sistema na kojima bi trebalo da počiva jedno demokratsko društvo“, navodi se u jučerašnjem saopštenju Inicijative mladih.

Kako se dodaje, poredeći Mitić sa „lažnim svedocima“ pred Haškim tribunalom, Veselin Šljivančanin nastavlja sa crtanjem mete na čelu direktorke Inicijative i time opravdava verbalno i fizičko nasilje protiv onih koji se bore za istinu o događajima iz prošlosti.

„Kampanju protiv Inicijative započela je SNS prebijanjem naših aktivista i aktivistkinja u Beški. Nastavljena je saopštenjem kojim se traži naše hapšenje i gde se nazivamo fašistima. Zatim su usledile izjave ministra Stefanovića i premijera Vučića u kojima nas etiketiraju kao strane plaćenike i krivce za događaj u Beški. Upozoravali smo da ta vrsta kampanje predstavlja crtanje mete na čelu, a nakon toga su nam, na vrata kancelarije, došli dobrovoljci sa ukrajinskog ratišta“, ističe se u saopštenju.

Inicijativa mladih od SNS zahteva da momentalno prestane sa napadnima, kao i da se ogradi od politike koja legitimiše nasilje u javnom prostoru i u negativnom svetlu predstavlja civilno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari