Vođa pakistanskih talibana Hakimulah Mehsud objavio je video snimke u kojima preti novim napadima, čime je opovrgao tvrdnje SAD da je ubijen u januaru. Mehsud se pojavljuje u dva video snimka, objavljena na internetu.

„Bliži se trenutak kada će naši fedajini (borci spremni da se žrtvuju) napasti američke države u njihovim glavnim gradovima“, upozorio je Mehsud i dodao da je „živ i zdrav“ i da je video snimljen 4. aprila ove godine.

„Naši fedajini su prodrli u terorističku Ameriku. Zadaćemo veoma bolne udarce fanatičnoj Americi“, rekao je Mehsud, a prenela je agencija Rojters.

Na drugom snimku je slika Mehsuda pored mape SAD, na kojoj su prikazane eksplozije u tri grada na američkim obalama, ali nije moguće utvrditi koji su gradovi u pitanju, prenela je agencija AP. Mehsud je u toj poruci rekao da je video snimljen 19. aprila.

Video snimci, jedan od devet i jedan od dva munuta, objavljeni su ubrzo posle pokušaja bombaškog napada na Tajms skveru u Njujorku u subotu uveče, za koji su pakistanski talibani preuzeli odgovornost. Pakistanski zvaničnici odbacili su, međutim, tvrdnje da su oni pokušali da izvedu taj napad, navodeći da je to deo njihove očajničke propagande.

Pored dva video snimka Mehsuda, objavljena je i video poruka Karija Huseina, koji obučava bombaše samoubice.

On je izjavio da talibani preuzimaju odgovornost za napad u SAD, ali nije naveo detalje. Američki i pakistanski zvaničnici su do nedavno bili uvereni da je poginuo raketnom napadu u okolini granice između pakistanskih oblasti Severni i Južni Vaziristan.

Talibani su uporno negirali te tvrdnje, ali nisu ponudili dokaze da je živ, tvrdeći da bi to ugrozilo njegovu bezbednost. Četiri pakistanska obaveštajca su prošle sedmice izjavili da nove informacije ukazuju na to da je Mehsud živ, ali da više nema veliki uticaj među talibanima.

Auto pun plinskih boca i kanistera sa benzinom

Policija je u subotu evakuisala deo Tajms skvera na Menhetnu zbog toga što je u jednom automobilu iz kojeg je izlazio dim, nađena eksplozivna naprava. Policajci su potom razmešteni svuda u evakuisanom sektoru grada, u kojem su obično hiljade turista. U automobilu su nađene tri plinske boce, dva kanistra za benzin od po 19 litara, petarde i dva budilnika za koje se pretpostavlja da je trebalo da posluže kako mehanizam za aktiviranje. Taj trg je šest kilometara od mesta gde je bio Svetski trgovinski centar, srušen u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Ubijeno 16 pobunjenika

Pakistanske bezbednosne snage ubile su juče 16 pobunjenika u sukobima na severozapadu zemlje, a poginula su i dva vojnika, saopštio je zvaničnik Kaisat Rehman. Sukobi su izbili blizu granice sa Avganistanom posle napada pobunjenika na ispostavu snaga bezbednosti u Orakzaiju i patrolu u oblasti Badžaur. Pakistanske snage pojačale su nedavno operacije protiv talibana u oblastima Orakzai i Kiber, a prema navodima vojske, u napadima je ubijeno nekoliko stotina talibana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari