Prete restrikcije vode 1Foto: Nenad Kovačević

Ukoliko se ne smanji potrošnja vode za piće, Užicu prete restrikcije jer je, zbog suše, opao dotok sirove vode sa Sušičkog vrela, ali i sa drugih alternativnih izvorišta.

– Poslednjih dana, zbog velike suše, drastično je opao dotok sirove vode sa Sušičkog vrela, a i na drugim izvorištima sa kojih se Užice snabdeva pijaćom vodom (Turica, Vrela i Potočanje). Kako je situacija veoma kritična i postoji mogućnost da dođe do velike restrikcije u isporuci vode, pozivamo sve potrošače na maksimalnu štednju, kako bi se izbegla veća nestašica. Apelujemo da se voda racionalno troši i da se koristi samo za najnužnije potrebe, navedeno je u apelu iz JKP Vodovod. Direktor tog preduzeća Duško Ljujić je rekao za Danas da su „restrikcije moguće ukoliko se bude nastavio sušni period, ali da „situacija nije alarmantna i da je pod kontrolom“.

– Nadamo se da neće doći do restrikcija, jer smo na vreme počeli da upozoravamo građane ne da štede vodu za piće, nego da je namenski koriste, što znači da je ne koriste za navodnjavanje poljoprivrednih useva, dodao je Ljujić. Istakavši da „razume velike probleme poljoprivrednika, jer su gotovo sva izvorišta presušila na seoskom području“, on je podsetio na to da se „voda iz gradskog vodovoda ne može koristiti za navodnjavanje“.

Sa Sušičkog vrela, kako naš sagovornik objašnjava, trenutno se zahvata oko 190 litara u sekundi, što je maksimalna količina sa tog izvorišta, ali da to nije dovoljno.

– Za optimalno snabdevanje grada je potrebno od 250 do 300 litara u sekundi. Nedostatak vode sa Sušičkog vrela nadoknađujemo sa alternativnih izvorišta, upozorio je Ljujić, a potom demantovao spekulacije o tome da se, zbog nedovoljnih količina sa Sušičkog vrela, koristi i zagađena voda sa jezera Vrutci.

– Pojavile su se priče da mi, zbog nedovoljne količine vode sa Sušičkog vrela, navodno, noću uzimamo polovinu kapaciteta sa tog izvorišta, a drugu polovinu iz jezera Vrutci. To nije tačno, jer se voda iz Vrutaka ne koriti i to treba naglasiti da građani znaju, poručio je Ljujić.

Užički Zavod za javno zdravlje je saopštio 8. septembra da je, na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko-hemijskih ispitivanja, koja su obavljena u tom Zavodu u avgustu ove godine, voda za piće iz užičkog vodovoda „higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna“, uz isticanje da se kvalitet kontroliše redovno, na osnovu ugovora između Vodovoda i tog Zavoda.

Inače, od decembra 2013. godine ne koristi se voda iz jezera Vrutci, koje je služilo decenijama za vodosnabdevanje grada, jer je ona zagađena algama-cijanobakterija, već se vodozahvat Sušičko vrelo koristi kao privremeno rešenje i to već tri godine.

 

Pored algi pojavile se i meduze

– Video sam snimak na kome se vidi da u jezeru Vrutci ima meduza, ali mi ih nismo videli, niti smo istraživali to kako su one dospele u jezero, jer su alge predmet našeg monitoringa, rekao je za Danas Ljujić i dodao da je koncentracija algi – cijanobakterija u jezeru ista kao ranije, da ih je najviše na pet do sedam metara dubine i da im pogoduju visoke temperature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari