Voda za piće, koju Grdeličani uzimaju sa Rupske reke, povod je oštrog reagovanja meštana sela Dadinca, u vlasotinačkoj opštini. Oni se protive daljem zahvatu vode uzvodno od sela, jer preti ekološka katastrofa nesuđenih razmera.

 Grdeličani imaju prava da se kao i ,,sav normalan svet’’ snabdevaju vodom za piće sa izvorišta koja su pogodna za tu namenu, ali ne mogu neograničeno da uzmaju vodu iz reke bez koje nema života u našem mestu – vajka se Dragan StojanovićŠuka, odbornik DS u SO Vlasotince.

Pomenuti vodovod Grdeličani su sagradili 1976. godine, ali je on u ,,jadnom stanju’’ pogotovo zbog zastarelih aparata za prečišćavanje, nedostatka prostorije za hlorisanje, a ni teren u blizini neposredne zaštite vodovoda nije adekvatno urađen. Na brojne nedostatke, koji mogu da imaju pogubne posledice i dovedu čak i do većih epidemija i bolesti ,,prljavih ruku’’ ukazao je posebnim rešenjem i dr Goran Stamenković, načelnik Republičke sanitarne inspekcije u Leskovcu.

Grdeličko javno preduzeće ,,Komunalac’’, koje se stara o vodovodu, nije u stanju da reši ovaj problem zbog – besparice. Gradsko veće Leskovca je pre nekoliko dana odobrilo osam miliona dinara za poboljšanje prilika u snabdevanju vodom oko 12.000 stanovnika Grdleice i okolnih mesta i narednih dana kreću intenzivni radovi na popravljanju postrojenja za prečišćavanje vode.

Vojislav Aleksić, direktor JKP ,,Komunalac’’, koji je na toj dužnosti godinu i po dana, smatra da je ,,Grdeličane do sada samo čuvala viša sila’’. On se, ipak, nada da će do kraja jesenje sezone, odnosno zimskih dana, biti rekonstruisana i dograđena filterska stanica i otklonjeni i drugi nedostaci koji su evidentirani u nalogu dr Gorana Stamenkovića, načelnika Republike sanitarne inspekcije Jablaničkog okruga.

Žutica ozbiljno preti

Bolest ,,prljavih ruku’’ prisutna je svake godine u Grdelici, kao i u drugim mestima juga Srbije. U grdeličkom Romskom naselju pre nekoliko godina je evidentiran rekordan broj od stotinu bolesnih, a centar dešavanja bila je Osnovna škola ,,Desanka Maksimović’’.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari