Pretnja ubistvom novinarima agencije Tanjug stigla sa Kosova 1Foto: FoNet/ Medija centar

Pretnja koja je u ponedeljak stigla na redakcijski imejl agencije Tanjug poslata je sa područja Kosova, rečeno je Udruženju novinara Srbije iz Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal (VTK).

UNS je kroz mehanizam koji omogućava rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, u kojoj su visoki predstavnici tužilaštva i policije, kontaktirao nadležno tužilaštvo zbog ozbiljnosti pretnje i dobio odgovor da u predmetu postupa Posebno tužilaštvo za VTK.
“Istog dana po obaveštenju o događaju upućen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Službi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Utvrđeno je da IP adresa izvršioca pripada opsegu koji koriste Internet servis provajderi na Kosovu i Metohiji”, rečeno je u odgovoru UNS-u.

Kako UNS saznaje inicirana je procedura uzajamne pravne pomoći posredstvom Ministarstva pravde u kojoj se od EULEKS-a traži utvrđivanje korisnika, odnosno potencijalnog izvršioca krivičnog dela.

“Po dobijanju informacije biće doneta odluka o daljem postupanju”, rečeno je UNS-u.

UNS je sa svojim ogrankom na Kosovu i Sindikatom novinara Srbije (SINOS) osudio pretnje smrću koje su stigle na redakcijski imejl novinske agencije Tanjug i tražio da međunarodne bezbednosne službe na Kosovu hitno pronađu osobu potpisanu kao Trim Bardi, koja je poslala ovu preteću poruku.

„Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo“, piše u imejlu koji je stigao na adresu Tanjuga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari