Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudili su juče pretnje vlasnika hotela „Borkovac“ Dušana Dragišića vlasniku i uredniku portala Rume Nenadu Tomiću. Ta dva udruženja zatražila su od policije i pravosuđa da što pre preduzmu adekvatne sankcije prema Dragišiću.

U zajedničkom saopštenju navode da je Dragišić bez jasnog povoda prišao Tomiću i pretio mu sečenjem ušiju i odgrizanjem nosa, u čemu je, kako je rekao, dobar. On je Tomiću pred više svedoka, među kojima su bili i policajci, pretio, vređao ga i psovao. Tomić je protiv Dragišića podneo krivičnu prijavu, a NUNS i NDNV su naveli da, s obzirom na činjenicu da postoji niz svedoka, očekuju hitnu reakciju policije i tužilaštva.

„Zahtevamo da se oštrim sankcijama prema Dragišiću pošalje društvena poruka da lokalni moćnici ne smeju da prete novinarima i javno ih ponižavaju“, naveli su NUNS i NDNV i dodali da se nadaju da će ovoga puta policija i pravosuđe „položiti ispit“ i da neće podleći eventualnim pritiscima lokalnih političara.

Ta udruženja podsećaju da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari