Opozicioni lider u Zimbabveu Morgan Cvangirai ozbiljno je juče pretučen dok je jedan njegov pristalica ubijen u antivladinim demonstracijama u Harareu. Nakon što ga je policija pretukla, uhapšen je zajedno sa još 110 aktivista, izjavili su zvaničnici iz njegove partije – Pokreta za demokratske promene (MDC).

Opozicioni lider u Zimbabveu Morgan Cvangirai ozbiljno je juče pretučen dok je jedan njegov pristalica ubijen u antivladinim demonstracijama u Harareu. Nakon što ga je policija pretukla, uhapšen je zajedno sa još 110 aktivista, izjavili su zvaničnici iz njegove partije – Pokreta za demokratske promene (MDC). Naoružana policija sprečila je održavanje molitvenog skupa pod nazivom „Spas Zimbabvea“ u Harareu, kada su napali Cvangiraija i uhapsili ga zajedno sa drugim opozicionim liderima, izjavili su svedoci i zvaničnici MDC.
„Cvangirai je zadobio teške povrede glave, koje su uzrokovale veliko krvarenje i vrtoglavicu. Ljudi iz susednih ćelija zatvora izjavili su da su veoma zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje“, izjavio je Roj Benet, predstavnik MDC u Južnoj Africi. Ovo su druge velike demonstracije protiv Roberta Mugabea, uprkos policijskoj zabrani okupljanja. Ignorišući okupljanja opozicije, Mugabe je objavio da će se ponovo takmičiti za predsednika. Inače, on je na vlasti od sticanja nezavisnosti 1980. Otpor protiv Mugabea dramatično raste, dok se ekonomski kolaps zemlje ubrzava. Inflacija u zemlji je dostigla stopu od 1.700 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari