Na trećoj redovnoj sednici Saveta za međunacionalne odnose opštine Kučevo osuđen je pokušaj prevare pojedinaca koji su se lažno predstavili koristeći lažna dokumenta kao Udruženje roditelja opštine Golubac. Savet traži od nadležnih državnih organa da ispitaju ovaj slučaj kao i njihovu odgovornost.


– Najoštrije osuđujemo pokušaje pojedinaca koji su u naseljima Sena, Turija i Rakova Bara po domaćinstvima prikupljali potpise meštana za uvođenje rumunskog umesto vlaškog jezika u škole. Pri tome su se lažno predstavljali koristeći dokumenta nekakvog Udruženja roditelja opštine Golubac koji ih je navodno ovlastilo da to rade. Stanoništvu su govorili da je bolje da uče svoj maternji jezik nego kineski i tom prilikom podmetali anketni listić za uvođenje vlaškog jezika, međutim, radilo se o listiću na kome piše da je za uvođenje rumunskog. Imamo informaciju da je većina ljudi koji su potpisali taj listić, saznavši o čemu se radi, odmah povukli svoje potpise uz zahtev da se ovi prevaranti kazne u skladu sa Zakonom. Država Srbija prava nacionalnih manjina u pogledu obrazovanja i upotrebe jezika rešava kroz nadležne institucije sistema i trenutno je u toku završna faza za uvođenje jezika nacionalnih manjina kao izbornog predmeta, a roditelji i deca će imati priliku da se o tome izjasne u matičnim školama. Savet za međunacionalne odnose opštine Kučevo u potpunosti podržava prava svih nacionalnih manjina koja im pripadaju u skladu sa Evropskim kodeksom, ali smatra i svojom dužnošću da široj javnosti ukaže na navedene zloupotrebe nekakakvih pojedinaca koji prevarom žele da za sebe ostvare neku ličnu korist – istakao je Raša Bulutić, predsednik Saveta za nacionalne odnose opštine Kučevo.

Pored ovog saopštenja na sednici je zaključeno da su na području opštine Kučevo međunacionalni odnosi dobri kao i da nema nikakvih sukoba. U šestočlani Savet za međunacionnalne opštine Kučevo prilikom njegovog nedavnog formiranja imenovana su tri člana vlaške nacionalne manjine kao i tri člana iz redova većinskog srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari