Posledice elementarnih nepogoda tokom ove godine nanele su veliku materijalnu štetu na kopu „Drmno“, koja je procenjena na više miliona evra. Pored materijalne štete pod znakom pitanja bilo je i dalje odvijanje proizvodnog procesa. Pod vodom su se našli: dva bagera – „SRs 400“ i „SchRs 800“, pomoćna mašina, tri pogonske stanice i 900 metara transportnog sistema za izvoz uglja.

Sagledavši celokupnu situaciju materijalne i kadrovske resurse, poslovodstvo Privrednog društva donelo je odluku da se posledice poplave na Površinskom kopu „Drmno“ saniraju sopstvenim snagama i resursima u saradnji na našim eminentim stručnim institucijama (RGF, Rudarskim institutom itd). O tome je obavešteno Ministarstvo rudarstva i energetike.

Za tri meseca danonoćnog požrtvovanog rada iz dela poplavljenog ugljenog ležišta ispumpano je više od 1,5 miliona kubika vode. Urađen je remont rudarske mehanizacije za iskopavanje uglja. Rekonstruisan je transportni sistem za izvoz uglja u dužini od 2,5 kilometara. Izučene su iz mulja dve pogonske stanice „B-1800“, kao i bager „SchRs 800“. Ova rudaska mašina sa kapacitetom od 1350 kukika čvrste mase na sat, za 60 rada osposobljena je za rad kao i dve pogonske stanica „B-1800“. Na opravci rudarske mehanizacije bili su angažovani samo zaposleni radnici Površinskog kopa „Drmno“. Na ovaj našin ušteđena su značajna finansijska sredstva, a dobilo se i na vremenu od najmanje šest meseci.

Za izvlačenje preostale tri rudarske mašine – bagera „SRs 470“, pomoćne mašine i pogonske stanice, u toku su aktivnosti na stvaranju uslova: otkopavanje oko 800 hiljada kubnih metara mulja, koji je sa sobom donela voda spirajući material sa etaža i odlagališta u deo ugljenog ležišta u kome se nalazi blizu million tona uglja koji treba iskopati.

Danas je kop „Drmno“ potpuno spreman i pouzdan za rad u zimskom periodu. Za proizvodnju uglja spremna su četiri bagera. Otkrivene eksploatacione rezerve uglja procenjene su na više od 2,5 miliona tona. Na deponijama se nalazi oko 500 hiljada tona odloženog uglja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari