Prvi trodnevni forum Srbija – EU pod nazivom Prevazilaženje krize, put ka Evropskoj uniji, u organizaciji kabineta potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije Božidara Đelića, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Borisa Tadića, počinje sledećeg četvrtka, 8. septembra. Prvo veče foruma rezervisano je za kulturne aktivnosti, odnosno za koncert grupe Viva voks na Kolarcu.

U petak počinje centralni deo foruma koji će otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić i Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta. Na jednom mestu biće predstavnici akademske mreže, civilnog društva, medija, privrede, kao i visoki zvaničnici iz EU, Srbije i zemalja u procesu evropske integracije.

Centralna tema jeste prevazilaženje ekonomske krize, a srž programa činiće elementi Strategije 2020, i to: ekonomija znanja, održivi razvoj, socijalno uključivanje i borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija. Uvodna obraćanja imaće i najviši zvaničnici Srbije, premijer Mirko Cvetković, predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, potpredsednik vlade Božidar Đelić, kao i predsedavajući Grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu. Na plenarnom delu sednice pod nazivom Pouke i iskustva proširenja EU čiji će uvodničar i moderator biti Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, govoriće Tauta Arifi, potpredsednik vlade Makedonije za evropske integracije, potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske Gordan Jandroković, ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj, ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Milan Roćen, ministar za evropska pitanja i glavni pregovarač Turske Egeman Bagis. Rezime razgovora načiniće analitičar za oblast međunarodnih odnosa i regiona Jugoistočne Evrope, Aleks Rondos.

Posle plenarnog panela biće održana četiri panela. Prvi na temu ekonomije znanja čiji je uvodničar i moderator Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Tema drugog panela je održivi razvoj koji će voditi Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja. Treći panel se bavi socijalnim uključivanjem i njega vodi Gordana Matković, savetnica predsednika Srbije za socijalna pitanja, dok panel s temom borba protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija vodi ministar policije Ivica Dačić.

Potpredsednik vlade Božidar Đeilić rekao je da veruje da će ovaj forum biti izuzetna prilika za otvorenu razmenu mišljenja, platforma za dogovore o konkretnim pitanjima, kao i mogućnost za ostvarivanje kontakata među učesnicima i otvaranje novih polja saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari