– Uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja Srbije, Dom zdravlja Zdravstvenog centra „Dr Milenko Marin“ u Loznici već dva meseca realizuje projekat čiji je cilj unapređivanje zdravlja i kvaliteta života Roma, koji je prihvaćen s punim poverenjem i daje dobre rezultate.

Koordinator projekta primarijus dr Nada Đurić kaže da je reč o poduhvatu koji se održava pod nazivom „Prevencija i rano otkrivanje faktora rizika za hronična nezarazna oboljenja Roma u Loznici“. Prema njenim rečima, projekat se realizuje u saradnji sa lozničkim Udruženjem „Romska sreća“, a pre toga, kako kaže, takođe uz finansijsku pomoć Ministarstva zdravlja, realizovan je projekat pod nazivom „Za zdravu romsku ženu“.

– Prvi projekat je uspešno ostvaren, Romi su stekli poverenje u zdravstvene radnike, „otkriveni su tumori na dojkama i druga patološka stanja na reproduktivnim organima čije lečenje je uspešno završeno – ocenila je dr Đurić.

Ona je naglasila da je odlično prihvaćen i drugi projekat, čija je realizacija sada u toku, i navela da su od predviđenih 200 Roma u Joševi i Jadranskoj Lešnici, mestima u blizini Loznice, lekarske preglede do sada obavile 192 osobe.

– Pored opšteg preventivnog lekarskog pregleda, kontrolisane su težina i visina, izračunavan indeks telesne mase, mereni šećer u krvi, holesterol i trigliceridi, uzimana lična i porodična anamneza u vezi sa hroničnim nezaraznim oboljenjima, navikama i faktorima rizika – navela je dr Đurić.

Koordinatorka je istakla da ostvarivanje ovog projekata doprinosi unapređivanju zdravlja Roma i smanjenju nejednakosti u dostupnosti zdravstvenih usluga, a promoviše pravo Roma na zdravstvenu zaštitu i približava ih institucijama. „Bolje zdravstveno stanje Roma će im omogućiti radno angažovanje i privređivanje, a time i poboljšanje njihovog materijalnog položaja, čime će direktno uticati na kvalitet života pojedinca i porodice“, ukazala je dr Đurić.

Uputi za specijaliste

Na osnovu tih lekarskih pregleda, kako kaže koordinator projekta primarijus dr Nada Đurić, četrdesetak Roma je upućeno na pregled kod specijalista ili na dalje procedure, a jedna Romkinja je, zbog visoke vrednosti šećera u krvi, smeštena na Interno odeljenje Centra gde je odmah započeta insulinska terapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari