U Opštoj bolnici Užice otvoren je Centar za hipertenziju, koji bi trebalo da doprinese prevenciji infarkta srca i moždanog udara i kvalitetnijem lečenju ne samo odraslih, već i dece iz celog Zlatiborskog okruga kod kojih je prepoznat rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja.

Centar, čije je osnivanje podržao Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, počeće da radi za dva meseca, a predvodi ga dr Zoran Čitaković, kardiolog iz užičke bolnice.

– Od ukupnog broja umrlih za poslednjih pet godina u Zlatiborskom okrugu, njih 49 odsto su preminuli od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti – upozorio je dr Čitaković i time ilustrovao potrebu za osnivanjem takvog centra, za koji je rekao da će biti dopuna u lečenju pacijenata koji su zbrinjavani u užičkoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama.

– Prednost Centra za hipertenziju ogleda se u tome što će pacijenti, koji će biti uvedeni u registar, uvek moći da nam se obrate i neće morati da čekaju na pregled kod interniste i kardiologa. Osim preventivne brige o pacijentima, zbrinjavaćemo i bolesnike koji su već imali šlog i infarkt, kako se njihovi zdravstveni problemi ne bi ponovili – objasnio je dr Čitaković.

Istakavši da će se taj centar baviti onim vrstama hipertenzije koje nije moguće rešiti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u domovima zdravlja, dr Nebojša Tasić iz Instituta Dedinje najavio je da će biti formiran i poseban registar o hipertenziji kod dece.

– To je veoma važno, jer ako pratimo decu sa rizikom od povišenog krvnog pritiska, možemo na vreme da reagujemo kako bi se sprečilo da se kod njih u kasnijem životnom dobu razviju teške komplikacije i posledice – istakao je dr Tasić. On je dodao da je neophodna saradnja između zdravstvenih ustanova u zemlji koje su razvile takve centre, te da je osnovano udruženje koje će se baviti edukacijom medicinskog osoblja i pacijenata.

– Ukoliko lekar opšte prakse ili kardiolog prepoznaju da je pacijent ugrožen od infarkta ili moždanog udara, biće upućen u Centar za hipertenziju – objasnio je dr Tasić i podsetio da su faktori rizika za nastanak takvih zdravstvenih problema gojaznost, povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, pušenje i druge nezdrave navike, odsustvo fizičke aktivnosti, ali i nasledni faktori.

Dnevnice za kardiohiruršku salu

Na poslednjoj sednici Skupštine grada, u akciju prikupljanja novca za otvaranje kardiohirurške sale u užičkoj bolnici, za šta je potrebno oko 450.000 evra, uključili su se i užički odbornici, koji su po jednu skupštinsku dnevnicu izdvojili za tu namenu. Akcija, koju su pokrenuli lokalna samouprava i bolnica, a koju su podržali mnogi privrednici i građani, kako je za Danas istakla direktorka bolnice dr Jelena Raković Radivojević, protiče veoma dobro, a krajem novembra ili početkom decembra planirano je još jedno donatorsko veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari