Dom zdravlja u Inđiji „Dr Milorad Mika Pavlović“ je po oceni nadležnog ministarstva dve godine zaredom među najboljim u Republici. Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi akcenat stavljaju na prevenciju, bez obzira da li je reč o Bazarima zdravlja ili realizaciji projekata kojima je obuhvaćena široka populacija korisnika zdravstvenih usluga.

Dom zdravlja u Inđiji „Dr Milorad Mika Pavlović“ je po oceni nadležnog ministarstva dve godine zaredom među najboljim u Republici. Zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi akcenat stavljaju na prevenciju, bez obzira da li je reč o Bazarima zdravlja ili realizaciji projekata kojima je obuhvaćena široka populacija korisnika zdravstvenih usluga. Osim maksimalnog angažovanja zaposlenih, u ostvarivanju ovako dobrih rezultata značajno doprinosi i lokalna samouprava, kao i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.
Prema rečima direktora ove ustanove dr Vase Petrovića, polazna osnova im je da zdravstvena zaštita mora biti podjednako dostupna i istog kvaliteta za sve građane.
– Otud smo pokrenuli brojne projekte koji se pre svega odnose na naše mlade, na prevenciju reproduktivnog zdravlja i zaštitu od alkohola, droge i pušenja. Tu je i projekat zaštite romske populacije, kao i rad sa decom sa posebnim potrebama – kaže dr Petrović.
Koordinator tima za realizaciju projekta doma zdravlja dr Danijela Stanković Bariček kaže da će pored mladih posebna pažnja biti posvećena marginalizovanim kategorijama stanovništva. Dva projekta su u toku, a reč je o unapređenje zdravlja mladih kroz rad Savetovališta za mlade, što treba da posluži kao model za ostale domove zdravlja u Sremu, i drugi, koji se odnosi na romsku populaciju, odnosno reproduktivno zdravlje romskih žena.
Valentina Matijević, sociolog i član Savetovališta za mlade, kaže da će se i dalje raditi na afirmaciji savetovališta kroz vršnjačke edukacije, izvođenjem predstava za mlade, radioničarski rad sa ciljem da se postigne veći stepen odgovornosti kod mladih za svoje reproduktivno zdravlje, između ostalog, pravilnim korišćenjem kontraceptivnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari