Nevladina organizacija „Tara“ realizovala je projekat „Edukacija mladih u prevenciji narkomanije“.


Predsjednik NVO „Tara“ Miloje Kljajević je kazao da je kroz projekat realizovano niz aktivnosti: sportska takmičenja učenika osnovnih škola „Igraj za zdravlje“ koja su održana krajem aprila u Osnovnoj škole „Mihajlo Žugić“ u Odžaku, gdje su se učenici takmičili u košarci i šahu, jednodnevni kamp za mlade „Zdravlje je priroda, a ne droga“ koji je održan je 17. maja u Đurđevića Tari.

Jednodnevno druženje mladih obuhvatilo je edukativne i rekreativne aktivnosti. Održana su edukativna predavanja na teme: „Zdrav izbor-zdrav stil života“, „Fizička aktivost za zdrav život“ i „Zdravlje je priroda – a ne droga“. U poslijepodnevniim satima održane su rekreativne aktivnosti koje su obuhvatile pješačke ture sa upoznavanjem prirodnih ljepota kanjona Tare i Kosanice i obilazak splavišta i mosta na Tari. Projekat je imao za cilj upoznati mlade ljude, učenike srednjih škola o opasnostima ovog poroka i ukazati im na sve posljedice koje konzumacija droge nosi sa sobom.

Projektom je predviđeno podizanje nivoa svijesti o značaju fizičkih aktivnosti, kao i informisanje na koji način fizička neaktivnost dovodi do nasilja i zloupotrebe droga. Fizička aktivnost je jedan od najlakših načina za unapređenje zdravlja. Fizička aktivnost je neophodna za optimalan rast, fizički i duševni razvoj djeteta. Prema savremenim preporukama, djeca bi trebalo da budu fizički aktivna najmanje jedan sat dnevno. Izbor sporta se može prepustiti djetetu, jer svaka tjelesna aktivnost je korisna. Projekat je podržala Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću Vlade Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari