Rak otkriven na vreme je u potpunosti izlečiv, stoga slogan „Jedan pregled može spasiti život“ ne bi trebalo dovoditi u sumnju.

Potrebna je samo dobra volja i samopouzdanje. Pošto u Srbiji sve više ljudi umire od ove zloćudne bolesti, država je nedavno prvi put pokrenula takozvani skrining projekat ili Nacionalni program za prevenciju raka grlića materice. Globalna akcija počeće da se sprovodi uskoro, a među 157 domova zdravlja u Srbiji koji je spremno dočekuju je i novovaroška zdravstvena ustanova.

– Skrining program podrazumeva redovne preglede žena koje nemaju nikakve tegobe. Cilj akcije je da se na vreme otkriju predmaligne promene grlića materice, koje, ukoliko se ne leče, mogu da prerastu u malignitet. U okviru ovog nacionalnog programa biće obuhvaćene žene od 25 do 69 godina. One će pismeno biti pozivane na besplatne ginekološke preglede, a datumi i vreme kada će se pregledi obaviti biće precizirani u pozivima, identifikovanim i sačinjenim preko biračkih spiskova , baze jedinstvenih matičnih brojeva i liste zdravstvenih osiguranika – kaže u izjavi za naš list ginekolog-akušer Goran Mihajlović, načelnik Dispanzera za žene, koji radi pri novovaroškom Domu zdravlja. On napominje da testiranje podrazumeva citološki pregled cervikalnog brisa ( Papanikolau test) u skladu sa stručno-metodološkim uputstvima. Prema rečima dr Mihajlovića, skrining interval je tri godine, a ako se program bude kontinuirano sprovodio, stopa obolevanja bi mogla da se smanji za oko 70 odsto.

– Citološki pregledi su izuzetno važni u prevenciji malignoma grlića materice. Primenom ove , rekao bih blagotvorne metode, pretkancerogene promene je moguće otkriti pre nego što dođe do širenja opake bolesti, a taj proces može da traje i do sedam godina. Zahvaljujući primeni ove metode , koja se u razvijenim zemljama dominantna većviše od jedne decenije, gotovo i da nema radikalnijih hirurških intervencija. U nekim državama su žene starije od 35 godina čak zakonski obavezne da dolaze na redovne šestomesečne kontrole, u suprotnom , gube pravo na zdravstveno osiguranje u oblasti ginekologije – napominje dr Mihajlovići apeluje na naše sugrađanke da intenziviraju svoje posete ginekologu i pre početka skrining programa na nivou države, jer kod ove zlokobne bolesti nema pravila i starosnih granica, a naročito zabrinjava činjenica da je sve veći broj obolelih među mladim ženama.

Glavni uzročnici raka grlića materice su, inače, humanopapiloma virusi, koji se prenose polnim putem, a ako se ne leče, dovode do tragičnih ishoda. U Srbiji se svake godine registruje oko 1.400 novoobolelih žena od raka grlića materice, koji je drugi po učestalosti u malignom tumoru žena, posle raka dojke. Stopa obolevanja u Centralnoj Srbiji je oko 30 na 100.000 žena, što predstavlja najvišu stopu incidencije u Evropi. Slične visoke stope beleže se i u Rumuniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Rak grlića materice je po učestalosti malignog oboljenja kod žena u svetu drugi sa oko 490.000 novoregistrovanih slučajeva svake godine. Više od 80 odsto slučajeva raka grlića materice, kao i smrti zbog ove bolesti, registruje se u zemljama u razvoju. Postoje dramatične razlike u stopi obolevanja u svetu, od dva slučaja na 100.000 žena u Siriji, do 87,3 na 100.000 žena na Haitiju.

– Na području novovaroške opštine podaci i nisu toliko dramatični, i zahvaljujući pregledima koji se obavljaju u ovdašnjoj citološkoj ambulanti, situacija je uglavnom pod kontrolom. Od pre četiri godine, kada je ambulanta otvorena, obavljeno je više od 350 citoloških pregleda, tokom kojih se godišnje u proseku otkriju dve do tri novoobolele pacijentkinje. Ono što zabrinjava je, međutim, podatak da smo u poslednje vreme imali nekoliko slučajeva obolevanja kod žena mlađih od 30 godina – upozorava dr Goran Mihajlović. On je nezadovoljan time što Novovarošanke ne posvećuju dovoljno pažnje očuvanju zdravlja i najčešće se lekaru javljaju kad bolest poodmakne. Naše sugrađanke su, prema Mihajlovićevim rečima, u prednosti u odnosu na žiteljke nekih okolnih gradova, jer se u citološkoj ambulanti Doma zdravlja može obaviti kompletna dijagnostika kada je u pitanju rano otkrivanje raka grlića materice.

Zdravstvene vlasti, inače, ovih dana napominju da je naša država u potpunosti kadrovski spremna da započne sa sprovođenjem nacionalnog skrining programa. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u Republici ginekološke usluge pruža 539 lekara, od toga 94 posto su specijalisti ginekologije i akušerstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari