Objavljen spisak zdravstvenih ustanova u kojima se mogu obaviti besplatni preventivni pregledi 15. septembra 1Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja objavilo je spisak zdravstvenih ustanova u Srbiji, u kojima građani sutra, 15. septembra mogu da obave besplatne preventivne preglede u periodu od 8 do 17 časova.

Kako je već najavljeno, svi građani moći će bez zakazivanja da obave pregled kod endokrinologa, urade ultrazvuk štitaste žlezde, tumor markere (PSA (PSA) za muškarce, kao i CEA (CEA), CA19-9 (CA19-9) i AFP (Alpha Fetoprotein),  da izmere krvni pritisak, provere nivo šećera u krvi, urade EKG i provere kompletnu krvnu sliku.

Takođe, i ove nedelje će biti organizovani i sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, a u pojedinim ustanovama biće organizovana i redovna vakcinacija dece, prema kalendaru.

Dodaje se da za pregled nije potrebna zdravstvena knjižica i da će svi pacijenti kod kojih budu uočene nepravilnosti prilikom pregleda biti odmah upućivani na dalju dijagnostiku.

Ovo je šesti put ove godine da ministarstvo sprovodi akciju besplatnih preventivnih pregleda.

Ovde možete da pogledate kompletan SPISAK ZDRAVSTVENIH USTANOVA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari