Preventivni pregledi u nedelju: Kardiološki, urološki, ali i vakcinacija protiv sezonskog gripa 1Foto: J. B. K.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 6. oktobra, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, najavilo je Ministarstvo zdravlja. A osim pregleda ovoga puta biće, kako kažu, uključena i vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja u domovima zdravlja zvanično počinje u ponedeljak, 7. oktobra.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da u nedelju od 8 do 17 časova obave kardiološki i urološki pregled, izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tumor markere PSA za muškarce kao i CEA, CA 19-9, i AFP, i da urade analizu prosečnog nivoa šećera u krvi u poslednja 2 do 3 meseca (hba1c ).

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da su akciju preventivnih zdravstvenih pregleda obnovili u maju ove godine, u cilju rane dijagnostike i prevencije oboljevanja.

“Veliko interesovanje građana najbolje ilustruje podatak da je tokom osam dana ove akcije, preglede obavilo 205.000 građana, kojima je urađeno preko milion pojedinačnih pregleda, analiza ili zdravstvenih intrevencija”, navode u tom ministarstvu.

Lista zdravstvenih ustanova koje učestvuju u akciji, sa detaljnom vrstom preventivnih pregleda biće objavljena na sajtu Ministarstva zdravlja http://www.zdravlje.gov.rs.

Ko treba da se vakciniše i kada je najbolje vreme?

Vakcinu protiv sezonskog gripa, kako navode na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, obavezno treba da prime hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstveni radnici. Po epidemiološkim indikacijama vakcina se sprovodi kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima i socijalno – zdravstvenim ustanovama.

“Najbolje je vakcinisati se protiv gripa oko mesec dana pre nego što se uobičajeno pojavljuje virus gripa u cirkulaciji. U Beogradu se virus najčešće otkriva u decembru ili januaru, a svoju maksimalnu aktivnost ispoljava u februaru ili martu. Najoptimalniji period kada treba da se vakcinišemo je oktobar, novembar i prva polovina decembra”, poručuju iz Gradskog zavoda.

Preventivni pregledi u nedelju: Kardiološki, urološki, ali i vakcinacija protiv sezonskog gripa 2
foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Kako nam je ranije rečeno iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd za sada gripa nema, ali je u cirkulaciji nekoliko virusa, koji izazivaju respiratorne i stomačne tegobe.

„Kovid i dalje dominira među akutnim respiratornim infekcijama. Kada je reč o drugim respiratornim virusima, prisutni su adeno i rino virusi, kao i mikoplazma pneumonije, jednoćelijski organizam koji je odgovoran za atipičnu upalu pluća. Uočava se i porast broja akutnih respiratornih infekcija, oko 10.000 slučajeva na nedeljnom nivou, a taj rast nam ukazuje i da su drugi virusi u cirkulaciji. Osim respiratornih virusa, prisutni su i stomačni virusi, poput rota i noro virusa“, naveli su za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari