Oko 2.000 žena preventivno je pregledano u poslednjih godinu dana u Kragujevcu i okolini u cilju ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i dojke. Portparolka doma zdravlja u Kragujevcu koji je organizator tih pregleda Gordana Damjanović rekla je juče da je od pregledanih žena njih 30 operisano zbog težih ginekoloških problema.

Ona je navela i da je sedam žena upućeno na dalje preglede dojki, odnosno na mamografiju, a njih tri su operisane, jer im je utvrđen karcinom.

Za preglede je angažovano devet ekipa lekara i medicinskih sestara doma zdravlja u Kragujevcu, koji sa kompletnom opremom dolaze u seoske ambulante ili mesne kancelarije. Pregledane žene su meštanke Kragujevca i 27 sela na području tog grada.

Damjanovićeva je rekla da akcija prevencije karcinoma kod žena traje do oktobra 2012. godine i da je u planu da se pregleda više od 4.000 žena iz 40 sela na području Kragujevca. Pregledi se organizuju od oktobra prošle godine u okviru projekta koje finansira Češka razvojna agencija u partnerstvu s češkim Karitasom i kragujevačkom „Oazom sigurnosti“.

Češka vlada finansirala je taj projekat sa 420.000 evra, od kojih je polovina utrošena za nabavku opreme, citološke laboratorije, dva mikroskopa, kolposkop, terensko vozilo i ginekološki sto sa kompletnom opremom za preglede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari