Previše smo verovali u onu da "pametniji" popušta 1

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras u Nišu da je njegov naveći uspeh u proteklom desetogodišnjem radu to što institucija zaštitnika građana postoji i što građani imaju kome da se požale, ali da nije zadovljan učinjenim.

– Ispunjeno oko 90 odsto naših preporuka povodom pritužbi građana, a na naš predlog promenjeno je oko 50 zakona i „oboreno“ osam zakona pred Ustavnim sudom, ali to nisu dovoljni razlozi da budem zadovoljan. Sadašnje stanje nije ni izbliza dobro, a grč na našim licima izazivaju pre svega činjenice da se novac, koga ima nedovoljno, deli nepravično, netransparentno i neodgovorno, kao i da pred zakonom nismo svi ravnopravni, te se „red“ često uvodi preko najslabijih, a oni drugi se ne diraju. Građani i administracija se još uvek gledaju kao neprijatelji preko nišana – ocenio je Janković na tribini o pravima građana u prepunoj sali Skupštine grada.

On je upozorio da od pre dve godine postoji trend da se preporuke zaštitnika građana ne poštuju, jer su organi vlasti „shvatili“ da neće snositi nikakvu odgovornost ukoliko se tako ponašaju, a da se novčana kazna od 250.000 dinara za nepostupanje po preporukama plaća iz budžeta. Nezakonito postupanje organa vlasti i funkcionera će prestati tek kad oni zbog toga budu smenjeni i budu odlazili u zatvor. Tome mogu da doprinesu nezavisni kontrolni organi, kakav je Zaštitinik građana, ali pre svega građani, kojima probleme neće da reši niko iz Brisela, Vašingtona, Moskve ili Pekinga, već pre svega oni sami. kroz aktivizam i solidarnost. Vlast se „štreca“ samo kad vidi da javnost reaguje, kazao je on.

Zaštitnik građana je još kazao da svojim najvećim propustom smatra što je prećutao neke slučajeve, čekajući da vlast ispravi grešku. Uvek se u takvim situacijama „pokajao“ jer je vlast takvo reagovanje shvatala kao priliku da nastavi po starom ili kao njegovu slabost.

– Previše verujemo u ono da „pametniji popušta“. Ne treba to više da radimo. Niko nema pravo da nas naziva izdajnicima, preprojava po patriotizmu ili ocenjuje da li smo na liniji naroda. Mi možda kao građani jesmo umorni i poniženi, ali nemamo rezervnu zemlju, veoma je važno je da u njoj ostanemo, i da je promenimo na bolje- kazao je on uz ocenu da će pravosuđe „morati da stane na noge“, a nezavisni državni organi da insistiraju da zakon važi podjednako za sve „po cenu da budu proglašeni državnim neprijateljima“.

U publici su bili predstavnici niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) i Lokalnog fronta Kraljevo, koji su osnivači Građanskog fronta Srbije. Primećen je i Zoran Živković, republički poslanik i lider Nove Srbije. Zaštitnik građana je predhodno posetio kompaniju Jura i nišku Policijsku upravu. Nisu ga primili predstavnici gradskog rukovodstva, jer su, kako mu je rečeno, „imali obaveze“. Niko od gradskih čelnika nije bio ni na tribini.

 


Građanski posmatrači u javnim organima i preduzećima

Janković je najavio da će predložiti amandman na Zakon o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim bi se predvidelo pravo na građanskog posmatrača u organima javne vlasti, kao i javnim preduzećima i ustanovama u kojima se odlučuje o javnom interesu i budžetskom novcu, što je inače propisano niškim Lokalnim planom za borbu protiv korupcije. On je podržao rad niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), koji je nadležan za realizaciju tog plana i predstavlja jedino autonomno antikorupcijsko telo na lokalu u Srbiji koje uspešno funkcioniše.

„Nema ničeg novog“ oko evntualne predsedničke kandidature’]

Janković nije želeo da komentariše da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima.
– Nema ničeg novog u vezi sa tim. Odluka se (još) donosi. Ovde sam kao Zaštitnik građana i o takvoj temi neću pričati- rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari