Tokom prošlonedjeljnih razgovora premijera Hrvatske Ive Sanadera i crnogorskih zvaničnika u Podgorici pokrenuta je i jedna neprijatna tema – početak pregovora o trajnom razgraničenju Crne Gore i Hrvatske na moru, pišu jučerašnje podgoričke Vijesti. Prema nezvaničnim informacijama, načelno je dogovoreno da se formira zajednička komisija dvije vlade koja će raditi na tome.

Tokom prošlonedjeljnih razgovora premijera Hrvatske Ive Sanadera i crnogorskih zvaničnika u Podgorici pokrenuta je i jedna neprijatna tema – početak pregovora o trajnom razgraničenju Crne Gore i Hrvatske na moru, pišu jučerašnje podgoričke Vijesti. Prema nezvaničnim informacijama, načelno je dogovoreno da se formira zajednička komisija dvije vlade koja će raditi na tome. Ukoliko se ispostave kao tačni nagovještaji da će Hrvatska insistirati na striktnom pridržavanju međunarodnog prava, dva susjeda čekaju teški pregovori koji bi se mogli završiti međunarodnom arbitražom, pišu Vijesti.
Sanader je u petak na kraju razgovora sa crnogorskim zvaničnicima izjavio novinarima da treba početi i pripreme za donošenje trajnog sporazuma o granicama između dvije države.
– U ovom trenutku više ništa ne mogu reći, rekao je Sanader, govoreći o pitanju granica.
Hrvatski premijer je pominjao granice i u intervjuu koji je dao Vijestima uoči svoje prve posjete Crnoj Gori.
– Razgraničenje na moru, kao i postizanje trajnog rješenja, potpuno u skladu sa međunarodnim pravom i mišljenjem Badinterove komisije sadržano je u našem dogovoru o pokretanju pregovora o novom Ugovoru o državnoj granici. Time ćemo dati dodatni doprinos stabilnosti u našim odnosima, što je u širem interesu evroatlantske zajednice. Ovaj sporazum je bio privremenog karaktera i potpisan sa bivšom državnom zajednicom Srbije i Crne Gore – rekao je Sanader.
Prema Privremenom protokolu o Prevlaci iz decembra 2002, poluostrvom Prevlaka gazduje Hrvatska, dok je Crna Gora gotovo u potpunosti zadržala kontrolu nad morem i ulazom u Boku. Tokom pregovora o Protokolu pominjano je da striktno poštovanje pravila međunarodnog prava Hrvatskoj može da donese dio akvatorijuma Bokokotorskog zaliva, te gotovo polovinu ulaza u Boku, dok bi Crna Gora dobila plići dio pri Luštici zbog čega veći brodovi teško da bi mogli uploviti u zaliv. Izvori Vijesti iz crnogorske vlade tvrde da Crnoj Gori odgovaraju odredbe Privremenog protokola i njen cilj je da one postanu dio trajnog ugovora o granici, dok iz Hrvatske stižu nagovještaji da oni žele revidiranje Privremenog protokola. Privremeni protokol o Prevlaci potpisali su 10. decembra 2002. tadašnji jugoslovenski i hrvatski šefovi diplomatije Goran Svilanović i Tonino Picula, nakon teških devetomjesečnih pregovora timova SRJ i Hrvatske. Crnoj Gori je pripao ulaz u Boku gotovo u potpunosti, a Hrvatska je dobila 555,6 metara mora od Prevlake prema Luštici.
Uski morski pojas koji ide od te tačke na moru uz obalu Prevlake okrenutu Boki postao je „ničije more“. Njime zajednički patroliraju crnogorska i hrvatska policija, ali na patrolnim čamcima nema ni hrvatske ni crnogorske zastave nego samo piše: „Policija“.
Dogovoreno je da Prevlaka bude demilitarizovana zona u širini od pet kilometara u dijelu teritorije koja pripada Hrvatskoj i tri kilometra u dijelu teritorije SRJ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari