Tajlandski premijer Apisit Vedžadživa izjavio je juče u Ho Ši Minu da će prevremeni izbori u Tajlandu verovatno biti održani početkom sledeće godine, a ne u novembru ove godine, i da je najvažnije da to budu fer izbori. „Vlada ne može da bude na vlasti zauvek, a izbori treba da se održe na kraju mandata parlamenta, odnosno sledeće godine“, rekao je Apisit novinarima u južnom vijetnamskom gradu, bivšem Sajgonu, gde učestvuje na 19. Svetskom ekonomskom forumu o istočnoj Aziji, javila je kineska agencija Sinhua.


Apisit je kazao da prevremeni izbori, koje traži tajlandska opozicija, mogu da budu održani samo „ako predstavljaju deo rešenja, a ne problema“, ističući da je najvažnije da oni budu pravedni i proteknu mirno. Ukoliko bi tokom izbora bilo nepravilnosti, ljudima se to ne bi svidelo i ponovo bi izašli na ulice, te bi se ciklično smenjivali protesti i izbori, rekao je tajlandski premijer. Apisit je u intervjuu za Rojters rekao i da želi da se što pre ukine vanredno stanje, koje je na snazi na trećini teritorije zemlje, ali da su ove mere još uvek neophodne kako bi se sprečilo izbijanje novog nasilja.

Tajlandska vlada uvela je vanredno stanje sredinom maja, usred šestonedeljnih protesta antivladinih demonstranata, tzv. crvenokošuljaša, i sukoba sa pripadnicima snaga bezbednosti u Bangkoku, u kojima je život izgubilo 88 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari