Iz ruševina luksuznog hotela na Haitiju juče je izvučena žena koja je preživela razorni zemljotres pre šest dana. Žena je pronađena u dehidriranom stanju ali bez ozbiljnijih povreda. „Ovo je čudo“, izjavio je njen suprug Rajnhard Ridl. Iako stručnjaci predviđaju da je malo verovatno da se ispod ruševina nalazi još preživelih, američki tim iz ruševina univerzitetske zgrade izvukao je još jednu preživelu ženu nakon 97 sati od zemljotresa.

Portparolka humanitarne organizacije UN saopštila je da je ovo najgora katastrofa sa kojom se suočava ta organizacija te da su kapaciteti UN demolirani. Elizabet Birs je rekla da je situacija na Haitiju gora od kataklizme azijskog cunamija iz 2004. „Sve je oštećeno“, izjavila je ona. Na lice mesta juče je stigao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun kako bi se lično uverio u razmere razaranja i video kako se odvija dostava pomoći. Spasilački timovi, u međuvremenu, pronašli su telo tunižanskog diplomate Hedija Anabija, šefa misije UN na Haitiju, i drugih zvaničnika UN koji su stradali kada se srušila zgrada UN.

Za većinu preživelih život nakon zemljotresa pretvorio se u čekanje na hranu, vodu i medicinsku negu koja sporo stiže zbog ruiniranih puteva, aerodroma i luke. Zbog toga je i rastuće nezadovoljstvo u zemlji te se strahuje da bi to moglo uzrokovati nasilje. Od izveštača stižu vesti o masovnim krađama i međusobnoj borbi stanovništva oko hrane. U nekim izveštajima pominju se naoružane bande koje mačetama prete preživelima i pljačkaju ih. UN su pojačale policijsko i vojno prisustvo u prestonici Haitija.

Na svim javnim površinama u prestonici Port- o- Prensu nalaze se beskućnici koji nemaju ni hrane ni vode, navode izveštači. UN procenjuju da je oko 90 odsto zgrada u drugom većem gradu, Leoganu, potpuno uništeno. Do sada je sahranjeno najmanje 50.000 poginulih, ali se očekuje da će konačni broj biti najmanje dvostruko, ako ne i trostruko veći, navode dopisnici. U Port -o -Prensu kamioni natovareni leševima istovaruju tela poginulih u na brzinu iskopane masovne grobnice, koje se nalaze van užeg gradskog područja.

Dopisnici ipak javljaju da se prvi put od zemljotresa na terenu oseća da se nešto događa na planu pružanja pomoći, iako su količine najpotrebnijih namirnica, lekova i opreme koji stižu do preživelih i ranjenih još uvek male. Haićanska vlada uspostavila je 14 punktova na kojima se deli hrana i druge potrepštine, dok američki vojni helikopteri tragaju za još lokacija na kojima bi mogla da se vrši distribucija pomoći. Britanska humanitarna organizacija Oksfam je saopštila da su njeni aktivisti uspeli da raspodele vodu preživelima u jednom improvizovanom prihvatnom logoru. Razne međunarodne grupe otvorile su pet hitnih zdravstvenih centara, dok vitalna oprema kao što je čista voda polako pristiže iz inostranstva. Američko rukovodstvo obećava da će ubrzati dopremanje pomoći. Državna sekretarka Hilari Klinton posetila je pogođene oblasti i obećala veću američku pomoć.

Visoki zvaničnik UN Alen Liroj rekao je da je krucijalno da se spreči da situacija na Haitiju izmakne kontroli, i da bi pomoć trebalo da bude dostavljena najugroženijima „što je pre moguće“.

Još niko sa sigurnošću ne može da kaže koliki je broj žrtava. Panamerička zdravstvena organizacija procenila je da bi broj žrtava mogao biti minimum 100.000.

Klinton i Buš na čelu fonda za pomoć

Vašington – Američki lider Barak Obama imenovao je bivše predsednike Džordža Buša i Bila Klintona da rukovode glavnim fondom za dugoročnu pomoć Haitiju. Ovim potezom Obama je sledio model svog prethodnika koji je tražio od bivših predsednika Klintona i Džordža Buša Starijeg da preduzmu slične napore nakon razornog cunamija u Aziji 2004.

Bivši predsednik, prvi put je juče posetio Belu kuću od napuštanja mesta predsednika pre godinu dana kada se sastao sa Klintonom i Obamom. Trojica zvaničnika su saopštila da je osnovan vebsajt www.clintonbushhaitifund.org preko kojeg ljudi mogu da dostave pomoć i informišu se o naporima za rekonstrukciju Haitija. S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari