Mesec dana pošto su olujne monsunske kiše izazvale velike poplave i do sada najveću prirodnu katastrofu u Pakistanu, voda je počela da se povlači, ali ogromnom broju preživelih preti smrt od gladi i bolesti. U poplavama je poginulo najmanje 1.643 ljudi, više od šest miliona je ostalo bez kuća, a materijalna šteta je procenjena na više milijardi dolara. Međutim, broj žrtava će se sigurno povećati, budući da sa povlačenjem vode počinje pronalaženje tela ljudi koji se vode kao nestali.

Ujedinjene nacije su saopštile da su humanitarni radnici sve više zabrinuti zbog bolesti i gladi – naročito među decom – u oblastima u kojima je akutna neuhranjenost bila rasprostranjena i pre poplava. Zvaničnici UN tvrde da je u oblastima pogođenim poplavama životno ugroženo 72.000 dece koja pate od neuhranjenosti. U poplavama je, prema podacima agencije UN za hranu, takođe uništeno najmanje 3,2 miliona hektara, odnosno oko 14 odsto, obradivog zemljišta u Pakistanu.

Iako se nivo vode smanjuje, i dalje se vodi borba za spasavanje grada Tata, koji se nalazi 70 kilometara istočno od Karačija u južnoj provinciji Sind, budući da je voda preplavila obale Inda u njegovoj blizini. Ako voda ne bude otekla u more, grad će biti poplavljen i 95 odsto od ukupno 300.000 stanovnika već je napustilo to područje. Ostali su samo muškarci da bi čuvali imovinu, dok su žene, deca i stariji otišli iz Tate, navela je britanska agencija. Meteorolozi su saopštili da se nivo većine reka smanjuje i da se narednih dana ne očekuju padavine. Oni procenjuju da će za vraćanje reka u Sindu na normalni nivo biti potrebno još 10 do 12 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari