Radovi na rekonstrukciji Ulice Draže Markovića u Požarevcu trebalo bi da se okončaju za dve nedelje, najavljeno je iz JP Direkcija za izgradnju. Prvobitni rok za završetak radova bio je 15. oktobar prošle godine, na Dan oslobođenja Požarevca, a potom je ovaj rok pomeren za 30 dana, zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Glavni problemi nastupili su kada je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, obustavio dalje izvođenje radova, do usaglašavanja projekta sa tehničkim uslovima. „Po našem projektu za rekonstrukciju ulice, koji je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture odobrio, dužni smo da vratimo staru kaldrmu, ali to će biti samo delimično moguće, jer je njen najveći deo raznet prilikom raskopavanja ulice“, rekao je Saša Isakovićiz Direkcije za izgradnju.

Ulica Draže Markovića jedina je ulica u Požarevcu koja je do prošle godine sačuvala svoj prvobitni izgled, zajedno sa starom kaldrmom i drvoredima stoletnih lipa, zasađenih sa obe strane kolovoza. Međutim, njen izgled je prošlog leta počeo da se menja, jer je sva kaldrma uklonjena a kolovoz raskopan. Iz Direkcije za izgradnju objasnili su da je kaldrma morala da se ukloni zbog kopanja kanala za polaganje vodovodnih i toplovodnih cevi, kao i za postavljanje telefonskih kablova. Po završetku radova na podzemnim instalacijama, ulica je popločana betonskim kockama žuto-sive boje, po ugledu na rekonstruisanu Kosovsku ulicu, dok će u jednom delu biti postavljena nekadašnja kaldrma.

Osim uklanjanja kaldrme, iz Ulice Draže Markovića uklonjene su i stoletne lipe, što je izazvalo oštru reakciju javnosti. Seča lipa obavljena je uz obrazloženje da njihovo korenje podiže trotoar i da je oštećeno prilikom kopanja kanala za postavljanje instalacija. Umesto njih, biće posađeno 50 mladica „jarebike“. Za sada još nije poznato kakav će biti režim saobraćaja u Ulici Draže Markovića. Prema nekim predlozima, ona bi trebalo da bude jednosmerna, bez prava parkiranja, sem za građane koji žive u njoj, ili bi trebalo da bude kompletno zabranjena za saobraćaj. Nakon završetka rekonstrukcije, u ovoj ulici, osim kandelabara za osvetljenje, biće postavljene i klupe za sedenje i korpe za otpatke. U kompletnu rekonstrukciju Ulice Draže Markovića biće uloženo 23 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari