Priča o krvoproliću 1

Najpopularniji evropski savremeni pisac trilera Ju Nesbe, koji će početkom maja biti gost „Lagune“, priključio se projektu „Hogart Šekspir“, u kojem savremeni pisci reinterpretiraju Šekspirova dela.

Ju Nesbe napisao je moderan kriminalistički roman „Magbet“ koji čitaoci u Srbiji čitaju među prvima u svetu!

U Šekspirovoj tragediji „Magbet“ iz 1606. naslovni junak je vojskovođa koji se bori za škotskog kralja. U istoimenom romanu, koji se u izdanju „Lagune“, u prevodu Jelene Lome, pojavio 5. aprila, Ju Nesbe predstavlja policajca Magbeta opsednutog novim životom s više moći i većim povlasticama. Tako „Magbet“ postaje priča o krvoproliću, o kobnom izboru i nesagledivim posledicama koje on donosi.

Smešten u oronuli, kišni industrijski grad 1970-ih godina, „Magbet“ Jua Nesbea prati borbu policije da reši uporan problem s prometom narkoticima. Korumpirani šef policije, koji je industrijski grad odvukao u močvaru kriminala i haosa, konačno je mrtav. To budi nadu kod građana, ali pokreće i novu borbu za prevlast.

Tržište droge kontrolišu dvojica narko-bosova, od kojih jedan – vrsni manipulator po imenu Hekata – ima veze u samom vrhu gradske vlasti i namerava da ih iskoristi za svoje ciljeve. Hekatin naum zasniva se na tome da iskoristi upornog, lukavog i manipulatornog Magbeta, zapovednika specijalne jedinice sklonog nasilnim epizodama i paranoji.

Za to vreme Lejdi, uticajna vlasnica jednog gradskog kazina i Magbetova ljubavnica, kuje ambiciozne i ubilačke planove. Magbet tako pokreće priču o ljubavi i kajanju, političkoj ambiciji i pohlepi koja ispituje najmračnije kutke ljudske prirode i težnje zločinačkog uma, priču koja se čita u dahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari