Bjelopoljsko pozorište je sa predstavom ,,Derviš i smrt“, koju je po istoimenom romanu Meše Selimovića režirala Lilijana Ivanović, završilo šestodnevu turneju u Crnoj Gori i sada planira turneje u Srbiji, Bi H i Hrvatskoj. Izet Erović, direktor Centra za kulturu u okviru kojeg funkcioniše Bjelopoljsko pozorište, ističe da je ovo do sada najbolja predstava Bjelopoljskog pozorišta.


– Nakon premijere i nekoliko izvođenja u Bijelom Polju, predstavu „Derviš i smrt“ je odgledala publika u Prijepolju, Pljevljima, Plavu i Tuzima, a nedavno smo se vratili sa turneje po jugu Crne Gore, gdje smo izveli predstavu u Podgorici, Golubovcima, Baru, Ulcinju, Petrovcu i Tivtu. Predstava je naišla na pozitivne kritike kako kod publike tako i kod pozorišnih kritičara. Ova predstava na suptilno psihološki i autentičan način, prateći duh vremena, tretira temu čovjekove sudbine i egzistencije u surovim istorijskim okolnostima. Ovo je priča o rastrzanosti ličnosti u sukobu između ljubavi, dobra i zla. S obzirom da je predstava naišla na tako dobar prijem kod publike i kritike, planiramo turneje u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, kaže Erović.

U ovoj predstavi, osim glumaca Bjelopoljskog pozorišta, igraju i dokazana imena kao što su Danijel Kovačević, Sejfo Seferović, Dragiša Simović, Nemanja Jovanović i Zoran Karajić, a referent za marketing Samir Zaimović ističe da pored ovih glumačkih imena, tu je još i Dragoljub Đuričić koji je uradio muziku za „Derviša“.

– Imamo odličnu ekipu, koja je uložila dosta truda i evo, napravili smo odličnu predstavu po ovom, može se slobodno reći, najznačajnijem djelu na ovim prostorima. Saradnja sa glumcima koji nijesu dio bjelopoljskog ansambla i rediteljkom Lilijanom Ivanović je bila zaista više nego dobra, pa je i to doprinijelo da predstava doživi ovakav uspjeh, ističe Zaimović.

Zoran Karajić, jedan od glavnih glumaca u predstavi i direktor šabačkog pozorišta, kazao je da mu je drago što je dio ovog uspješnog i značajnog projekta, prije svega zbog toga što, kako kaže, malo koje pozorište u Crnoj Gori i ostalim državama regiona, u vrijeme globalne ekonomske krize, može realizovati ovoliki broj gostovanja zaredom.

– Raduje me da je predstava naišla na veliko interesovanje publike i jako dobre pozorišne kritike. Iskreno vjerujem da će se igrati i u zemljama regiona, jer zaista zaslužuje da bude viđena. Zadovoljan sam saradnjom i načinom funkionisanja ljudi u Bjelopljksom pozorištu, na čelu sa direktorom Izetom Erovićem od kojeg smo imali punu podršku kao i rediteljka Lilijanom Ivanović, sa kojom smo i ranije sarađivali, kazao je Karajić.

Ono što je interesantno kada je u pitanju predstava „Derviš i smrt“ u izvođenju Bjelopoljskog pozorišta, ističu kritičari, je to što se postavka razlikuje od ostalih, jer ima dva ženska lika, dok se u svim ostalim postavkama pojavljuje samo Kadinica.

– U predstavi Bjelopoljskog pozorišta se pojavljuje još i Emina, ljubav Ahmeda Nurudina iz mladosti, zbog koje je Ahmed otišao u derviše, na šta je publika impresivno reagovala, kaže Karajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari