Majkl Vajlding i Nataša Kampmark specijalno za srpsko tržište priredili su antologiju savremene australijske proze pod nazivom Priče iz bezvremene zemlje, a zrenjaninska Agora stavila je to „u korice“ i podelila ovdašnjim knjižarama.


Nastala kao rezultat saradnje srpsko-australijskog uredničkog tandema ova antologija okuplja dvadeset savremenih proznih pisaca (Aleks Miler, Moris Luri, Frenk Murhaus, Karmel Berd, Piter Koris, Nikolas Haslak, Majkl Vajlding, Robert Dru, Marel Dej, Kolin Talbot, Inez Baranej, Gari Dišer, Najdžel Kraut, Brajan Kastro, Kejt Grenvil, Aleksis Rajt, Nikolas Džous, Dejvida Bruks, Venera Armana, Melisa Lukašenko) čije su književne i lične priče izraz najbitnijih tendencija australijske literarne scene u proteklih petnaest godina. Dvadeset tekstova koji se nalaze u novoj antologiji savremene australijske proze dolaze sa prostora čija se društveno-istorijska drama odigravala na širokoj pozornici „bezvremene zemlje“, koja sa Evropom „ne deli ni godišnja doba ni zvezde“. Ne deli ni labudove. Poput australijskih crnih labudova i njeni književni stvaraoci morali su dokazivati svoju autentičnost i vrednost, boriti se protiv predrasuda i uložiti puno napora da svet čuje i njihovu pesmu.

Majkl Vajlding (1942) jedan je od naznačajnijih i najprevođenijih živih australijaskih pisaca, a Nataša Kampmark, koja je i prevela knjigu, vodi kurs iz savremene australijske književnosti na Katedri za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari