Završni račun budžeta za 2014. godine, kao i drugi ovogodišnji rebalans budžeta, bili su najvažnije tačke dnevnog reda poslednjeg novembarskog zasedanja lokalnog parlamenta u Boru. Iako prihodi nešto veći od dve milijarde dinara, planirani za prošlu godinu nisu ostvareni u celini, već smo 85 odsto, prema završnom računu ostvaren je suficit o 247 miliona dinara.

Najvećim delom, a u pitanju je 243 miliona dinara, radi se o namenskim sredstvima većinom iz Fonda za zaštitu životne sredine koja se samo namenski mogu trošiti i to uz dozvolu nadležnog ministarstva, objašnjenje je iz Službe za budžet i finansije opštine Bor. Kada su u pitanju rashodi, najveći deo – 27 odsto, činile su zarade zaposlenih. Drugim ovogodišnjim rebalansom budžeta, prihodi su povećani za 38 miliona dinara, a među pozicijama koje su uvećane nalaze one koje se odnose na zamenu stolarija na školama, rekonstrukciju krova muzičke škole i krpljenje udarnih rupa.

Na osnovu usvojene odluke utvrđene su prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti odnosno osnova za utvrđivanje poreza na imovinu u narednoj godini. Shodno odluci, cene stanova u I i II zoni veće su za 1 do 2 odsto, a u III i IV zoni za 15 do 16 procenata. Na sličan način rešeno je pitanje kuća i poslovnog prostora, dok za poljoprivredno i šumsko zemljište nema povećanja. Ovom je prilikom doneta je odluka o izradi Strategije stanovanja 2015-2025. godine, a odbornici su prihvatili izmene u planovima poslovanja „Biznis inkubator centra“, „Borskog turističkog centra“, „Toplane“ i „3. oktobra“ i doneli odluku o izradi projekta za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih komunalnih voda koji će biti finansiran sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine.

Odbornici borskog lokalnog parlamenta bavili su se i kadrovskim pitanjima. Tako je Dom zdravlja Bor dobio novog v. d. direktora – Zlatu Marković, budući da je glasovima većine odbornika te dužnosti razrešen Miroslav Karabašević. Vršiocima dužnosti direktora Zoološkog vrta i JP za stambene usluge Bor produžen je v. d. status.


Konačno beli sneg

Prvi ovogodišnji sneg „obeleo“ je Bor i ostao beo beo bez obzira što su u pogonu nova topionica i fabrika sumporne kiseline. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, moćnim filterima i zatvorenom procesu, na samo nekoliko stotina metara od pogona – kod robne kuće, na pijaci, u gradskom parku, kod Maksija – sneg je ostao beo, za razliku od ranijih godina kada je jedna noć bila je dovoljna da snežni pokrivač nestane pod tonama čađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari