Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, posle obilaska dve lokacije koje je opština Tutin ponudila za smeštaj azilanata, odlučili su da Centar za smeštaj bude u upravnoj zgradi bivšeg drvnog kombinata „Jelak“. Salih Hot, zamenik predsednika opštine Tutin, kaže da taj prostor ima oko 300 kvadrata, da će morati kompletno da se adaptira i moći će da primi „od 60 do maksimalnih 120 azilanata“.

– Formirali smo stručne ekipe i one su odmah počele da rade. Do kraja ove sedmice ceo posao će biti završen i od sledećeg ponedeljka moći ćemo da primimo te ljude. Adaptaciju finansira lokalna samouprava, ali smo pozvali i tutinske privrednike da pomognu, jer sve mora besprekorno da funkcioniše – naglašava Hot i dodaje da će predstavnici ove opštine do kraja sedmice obići centre za prihvat azilanata u Srbiji „da vide kako se tamo radi“, jer nemaju iskustva u tim poslovima. Po rečima zamenika predsednika tutinske opštine, na sednici Štaba za vanredne situacije biće formiran tim „koji će svakodnevno pratiti šta se događa u Centru i biće uvek na usluzi tim ljudima“.

U opštini Sjenica biće smešteno stotinak azilanata i za njih je određen privatni hotel „Berlin“. Predsednik te opštine Hazbo Mujović ističe da su građani Sjenice i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu nudili svoje kuće za smeštaj azilanata. U sjeničkoj opštini prikupljeno je i dovoljno zimske odeće za one koji dođu na privremeni smeštaj.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, koji je na čelu Kancelarije za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Srbije, u saradnji sa opštinama Sjenica i Tutin, inicirao je donošenje zaključka za privremeni smeštaj i obezbeđivanje osnovnih životnih uslova za lica koja traže azil u Srbiji.

– U ovako teškim situacijama moramo da pokažemo više saosećanja i ljudskosti, jer humanost ne poznaje granice, vere i nacije. Pojavio se problem, mi smo ponudili rešenje, a Vlada je naše rešenje prihvatila. Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će, zajedno sa drugim vladinim institucijama, koordinirati akciju privremenog smeštaja azilanata u opštinama Sjenica i Tutin sve dok se ne nađe trajno rešenje za njih – rekao je za Danas ministar Ugljanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari