Da jedna batina može da ima dva kraja i to dva različita na najbolji način potvrdila su dva istovetna incidenta na tribinama fudbalskim utakmica. Tako će se fudbalski savez Rumunije 16. juna naći pod istragom UEFA zbog transparenta podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću na meču sa BiH, dok savez naše zemlje neće biti ni u razmatranju za sankcije zbog istovetne poruke samo nekoliko dana kasnije u Melburnu na prijateljskoj utakmici između Australije i Srbije.

 Navodno, glavni razlog različitih aršina, kako je objasnila Svetska kuća fudbala, je da su prijateljski mečevi u nadležnosti organizatora, a kako žalba od domaćina nije usledila oni ne mogu ni da reaguju. Sa druge strane, Rumunija je igrala zvaničan meč sa BiH gde je transparent imao za cilj direktnu provokaciju protivničkih igrača i navijača.

Između redova odgovor se može tražiti i u dobrim odnosima prvog čoveka FSS Tomislava Karadžića i FIFA Sepa Blatera. Sa druge strane, tačno je da UEFA i Mišel Platini imaju dobre odnose sa FSS preko Ivana Ćurkovića, ali upravo je Francuz bio najoštriji u kritikama povodom incidenata. On je čak dolazio u posetu predsedniku Srbije Borisu Tadiću tim povodom, sa jasnom porukom da ćemo biti izbačeni iz međunarodnih takmičenja ako se neprimerene situacije budu ponavljale. Iz svega ovoga može se izvesti zaključak da FIFA u određenoj meri štiti Srbiju i FSS od UEFA koja je mnogo isključivija. Zato ne čudi veliko zadovoljstvo reizborom Blatera kojem je poveren četvrti mandat u FIFA.

Ivan Ćurković, potpredsednik FSS i član Komisije FIFA za razvoj fudbala, smatra da ne treba previše slaviti što kazni neće biti, već da se ovakvi izgredi moraju sprečiti.

– Utakmica u Melburnu bila je pod okriljem FIFA, dok je meč u Rumuniji pod patronatom UEFA. Tu možda treba tražiti odgovor zašto nije primenjen isti kriterijum. Međutim, razloga za slavlje nema. Sada nam možda jeste progledano kroz prste, ali ukoliko se slični ispadi budu ponavljali nećemo imati toliko sreće. Naši navijači, gde god da se nalaze u svetu, moraju da shvate da pravila postoje i da se moraju poštovati – ističe Ćurković.

On apostrofira da se na jako malo mesta u svetu dešavaju takvi ispadi, dok su baljke i „topovski udati“ koji su deo našeg folklora odavno prošlost na velikim svetskim utakmicama i manifestacijama.

Podsetimo pravilnik UEFA zabranjuje da se sportski događaji koriste u nesportske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari